Hlavní obsah

Poslanci ODS odmítají návrh Petrušky zpětně platit za kampaň

Pardubice

Tři poslanci ODS z Pardubického kraje, kteří se dostali do Sněmovny díky preferenčním hlasům ze zdánlivě nevolitelných míst na kandidátce, odmítají doporučení krajského předsedy strany Daniela Petrušky, aby dodatečně přispěli na kampaň.

Článek

Podle nich byla kampaň špatně vedená, či v jejich městě skoro neprobíhala, neví proto, proč by na ni nyní měli dávat peníze. "Domnívám se, že nikomu nic nedlužím," řekl starosta Poličky Jaroslav Martinů, který byl na předposledním místě kandidátky.

Podle něj se kampaň zaměřovala jen na lídra Petrušku a peníze se nekontrolovatelně utrácely. Přitom v Poličce, kde se žádná kampaň téměř nekonala, ODS výrazně zvítězila nad ČSSD.

Ještě stručnější je poslanec Radim Jirout, který se dostal do Sněmovny z 16. místa kandidátky. "Vůbec nemám představu, kolik a za co se zaplatilo. Příspěvku na kampaň ale říkám kategorické ne," řekl Jirout. Třetím novým poslancem se stal starosta Chrudimi Jan Čechlovský, na kandidátce figuroval na deváté pozici. Ten se zatím k návrhu zpětně přispět na volební kampaň nechtěl vyjádřit.

Noví a nezkušení

Petruška je z toho, že neuspěl, rozčarován. Podle MF Dnes byl dokonce za senátorem Jiřím Stříteským a snažil se ho získat pro myšlenku, že nováčci mandát nezvládnou, a je potřeba aby tam byl on - zkušený. Stříteský to ale odmítl. Petruška má hypotéku na 12 miliónů korun.

Regionální rada ODS bude o tom, zda by neúspěšní kandidáti měli dostat peníze, které do kampaně vložili, zpět, jednat až po volebním kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám