Hlavní obsah

Uvnitř ČSSD se rozjíždí debata, jak nahradit Paroubka

Právo, Jiří Ovčáček

Soc. dem. stojí před rozhodnutím, jestli svolá k volbě nástupce Jiřího Paroubka mimořádný sjezd nebo počká až na ten řádný, který se má konat počátkem příštího roku. Hovoří se také o možnosti, že by si svého šéfa členové ČSSD zvolili přímo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Soc. dem. nic netlačí k tomu, aby volbu nového předsedy uspíšila. Stranické stanovy pouze konstatují, že statutární místopředseda strany, kterým je nyní Bohuslav Sobotka, vykonává kompetence stranického šéfa do zvolení nového.

Místopředseda ČSSD Milan Urban Právu řekl, že jsou ve hře všechny varianty, tedy řádný nebo mimořádný sjezd či přímá volba předsedy. Připustil přitom, že může vzniknout poptávka po dřívějším sjezdu, zdůraznil ale, že osobně příznivcem takové varianty není.

Vedení ČSSD po mimořádném sjezdu netouží

Také ve vedení strany si zatím podle Urbana nemyslí, že je třeba svolávat mimořádný sjezd. „Ale bude to chtít ještě nějakou diskusi uvnitř strany,“ dodal Urban s tím, že téma proberou v pátek na předsednictvu ČSSD.

Stejný názor, jako Urban, má nový poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Není třeba v této chvíli někam pospíchat,“ řekl Právu. Podle Foldyny je třeba udělat analýzu příčin výsledku ČSSD. Společně s volbou předsedy musí být podle nového poslance předložen i koncept změny strany.

Na přímou volbu asi nebudou peníze

Funkční období předsedy ČSSD je dva roky. Odstupující stranický šéf Paroubek byl znovuzvolen loni na jaře. O konání přímé volby stranického šéfa rozhoduje ústřední výkonný výbor, musí tak učinit nejpozději 120 dnů před datem konání sjezdu.

Úskalím přímé volby je, že je platná jen v případě, kdy se jí zúčastní nadpoloviční většina členů strany. Kamenem úrazu může také být finanční hledisko, po propadu ve volbách bude ČSSD pečlivě obracet každou korunu v kapse.

Reklama

Výběr článků

Načítám