Hlavní obsah

Pospíšil větří, že spravedlnosti na něj chystají kompromitující materiály

Právo, Radim Vaculík

Někteří úředníci ministerstva spravedlnosti dostali za úkol najít jakýkoli škraloup na bývalého ministra a po skončených volbách znovu horkého kandidáta na ministerský post Jiřího Pospíšila (ODS). Právu to sdělil sám Pospíšil a anonymně to potvrdili i lidé z ministerstva a také další dva zdroje úzce spojené s tímto resortem. Současná ministryně Daniela Kovářová to odmítá, jde podle ní o nepravdivé pomluvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Dnes jsem dostal informace přímo od dvou úředníků ministerstva, že je tam snaha na mě něco najít, případně dokonce vytvořit nějaké dokumenty proti mně. Já tam ale neukradl ani korunu,“ řekl Pospíšil.

Obrazy a kufry

Podle zdrojů Práva mají úředníci ministerstva shromáždit všechny možné účty za nákupy věcí a vybavení, které Pospíšil za tři roky ve funkci ministra pořídil. Navíc prý dostali za úkol prověřit i telefonní účty exministra i jeho tehdejších náměstků či mluvčí.

Vím, že tyto pomluvy rozšiřuje Jiří Pospíšil. (Asi nemá čisté svědomí. Kdyby měl, nemusel by se bát, ne?) Nejsou pravdivé.
SMS ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové

„Skutečně prověřovali všechny nákupy a faktury i účty mobilních telefonů jak pana ministra Pospíšila, tak jeho náměstků, Františků Steinera a Korbela. Slyšel jsem také o prověřování údajných předražených nákupů obrazů a kufrů,“ uvedl jeden zdroj blízký ministerstvu.

„Vím, že tyto pomluvy rozšiřuje Jiří Pospíšil. (Asi nemá čisté svědomí. Kdyby měl, nemusel by se bát, ne?) Nejsou pravdivé,“ napsala Právu prostřednictvím SMS dosavadní ministryně Daniela Kovářová.

Pospíšil v pondělí potvrdil, že za svého působení na ministerstvu nakoupil šest obrazů. Zaplatil za ně dohromady 245 tisíc korun bez DPH.

„Všechny ale na ministerstvu dále visí, patří státu a jejich hodnota půjde časem nahoru. To byla moje jediná investice na ministerstvu, ještě jsem si koupil sedačku, protože stará se rozpadla, a také koberce,“ upřesnil Pospíšil, který se prý po celou dobu choval velmi úsporně.

Pospíšil: Plýtvání začalo za Kovářové

Naopak v době, kdy ministerstvu vládne Kovářová, se podle jeho informací v úřadu plýtvá.

„Zatímco já jsem koupil obrazy patřící státu, paní ministryně na konci roku koupila každému náměstkovi hodinky po čtyřiceti tisících a ty jim dala. V životě bych si nedovolil dávat komukoli dar v řádu desítek tisíc korun,“ dodal Pospíšil.

Kufr mu prý koupil sekretariát, kdy potřeboval nutně odletět na zahraniční cestu a neměl s sebou žádné zavazadlo. Tento kufr prý podle něj nyní používá i jeho nástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám