Hlavní obsah

Vodou poničený most v Kunčičkách u Bašky musí být stržen

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunčičky u Bašky

Rozvodněná řeka Ostravice podemlela v půlce května během povodní most v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku tak silně, že jeden z jeho pilířů poklesl a prohnul se o tři sta milimetrů. Odborníci jej zhruba dva týdny prověřovali a dnes rozhodli, že nejlepším řešením bude most strhnout a místo něj postavit nový, bezpečnější a odolnější před případnými záplavami.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poškozený most v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku bude zdemolován.

Článek

„Odborníci rozhodli na základě statické analýzy a ekonomického posouzení stavu nakloněného pilíře mostu,“ vysvětlila mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková s tím, že stávající most byl vybudován v roce 1961 z ocelových nosníků spojených s železobetonovou deskou. Celková délka přemostění je 93,20 metru.

„Při poklesu pilíře mostu se výrazně změnilo namáhání mostní konstrukce, která se trvale zdeformovala. Z osmdesáti procent je most zcela nepoužitelný,“ upřesnila Vlčková rozhodnutí a dodala, že hrozí i případné zřícení posunutého pilíře, které by způsobilo další destrukci mostu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poškozený most v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku hlídá policie

Nový most, který vznikne místo zničeného velkou vodou, by měl mít jen jeden pilíř v korytě řeky Ostravice. Odstranilo by se tak kritické místo v proudu tohoto vodního toku.

„Současně se intenzivně připravuje stavba provizorního mostu ve vzdálenosti asi deset metrů od stávajícího poničeného mostu. Ten pomůže v této oblasti vyřešit automobilovou, ale také pěší dopravu až do doby dokončení mostu nového,“ sdělila Vlčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám