Hlavní obsah

Slavkov už počtvrté během týdne zalil přívalový déšť

– Slavkov • Aktualizováno

Nad Slavkovem u Brna se v neděli opět přehnal přívalový déšť. Nebyl sice tak intenzivní jako ty minulé, půda je ale již hodně nasáklá a další vodu už těžko přijímá. Minulé průtrže napáchaly v obci škodu za desítky miliónů.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Lidé ve Slavkově u Brna vyklízejí dům, do něhož deště nahnaly bahno.

Článek

Podle starosty Ivana Charváta zachránilo Slavkov v neděli možná jen to, že v sobotu bylo pěkné počasí a alespoň povrch země vyschl. Pomohlo prý také, že hasiči v sobotu odčerpávali vodu ze svodnice podél zámecké zdi. "Voda tam neustále z kopců stékala," dodal. Odtokové průduchy zase čistili v Tyršově ulici. Opakovali tak zásah z pátku. Cílem bylo zabránit vodě, aby se dostala do sklepů rodinných domů.

Přívalový déšť zasáhl i Bučovice. Zaplavil tam několik sklepů, odkud hasiči museli čerpat vodu. Problém nastal také s bahnem na silnicích. Naštěstí však bláto nezůstalo na hlavních tazích, situace se proto bude řešit v pondělí, řekla starostka Šárka Šilerová (ODS). "Byla to klasická přívalová vlna. Povodňový štáb jsme nesvolávali, problémy jsou lokální," dodala.

Bláto splavil déšť také na silnici v Nových Hvězdlicích. Hasiči čerpali vodu ze sklepa v Křenovicích a čistili břeh potoka v Nesovicích.

Pršet bude celý týden

V Česku by mělo pršet i v následujících dnech. Týden bude navíc docela chladný, teploty se budou přes den až do čtvrtka pohybovat do 15 stupňů. [celá zpráva]

"Lze očekávat, že od úterý do čtvrtka budou na severovýchodě, zejména v oblasti Beskyd, srážky trvalejší a vydatnější. V důsledku toho je velmi pravděpodobné, že hladiny toků na severovýchodě republiky budou stoupat na stupně povodňové aktivity," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám