Hlavní obsah

Kraje by mohly přestat proplácet zdravotnické poplatky

Právo, jov

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) v neděli uvedl, že po ustavení vlády bude zřejmé, jaký bude osud regulačních poplatků v zemi i v krajích. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) se domnívá, že pokud by šla pravicová vláda proti krajům, bylo by obtížné celé čtyři roky proplácení poplatků udržet.

Foto: René Volfík, ČTK

Středočeský hejtman David Rath (vlevo) s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Článek

„Vyčkejme na ustavení vlády a pak bude zřejmé, jaký bude osud regulačních poplatků v zemi i v krajích,“ sdělil v neděli Hašek na dotaz Práva, zda v případě vlády pravice a středových stran bez účasti ČSSD mohou kraje skončit s proplácením poplatků.

Podle Ratha záleží v případě proplácení poplatků na postupu pravicové vlády, jejíž vznik se očekává. „Záleží na tom, zda by šla pravicová vláda proti krajům. Pokud ano, pak by bylo velmi obtížné vydržet s proplácením celé čtyři roky,“ sdělil Rath Právu.

Asociace krajů ČR o osudu proplácení poplatků ještě nejednala. Podle Ratha by se tím zabývat měla. „Zatím jsme o tom nejednali, určitě to musíme probrat na Asociaci krajů ČR,“ uvedl středočeský hejtman.

Hašek: hrozí další navýšení spoluúčasti pacientů

Hašek se přitom domnívá, že hrozí další zvýšení spoluúčasti pacientů v případě pravostředové vlády. „Bohužel většina voličů si nemyslí podle volebního výsledku, že zdravotnictví nemá být byznys. Menší solidarita a mnohem vyšší spoluúčast pacienta hrozí v ČR ve vládě ODS, TOP 09 a VV. Nedejbože s Tomášem Julínkem opět v čele,“ uvedl šéf Asociace krajů ČR.

Téma odporu proti třicetikorunovým poplatkům na podzim 2008 pomohlo vyhrát ČSSD krajské volby. Díky tomu obsadila soc. dem. ze 14 hejtmanství rovných 13. Boj o poplatky pak zaměstnával Poslaneckou sněmovnu, kde se je levice snažila několikrát neúspěšně zcela zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám