Hlavní obsah

Nečas se sešel s Johnem

Praha
Aktualizováno

Lídr ODS Petr Nečas se v neděli dopoledne setkal s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem. Již v sobotu Nečas hovořil s dalším z potenciálních koaličních partnerů, předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

"Šlo jen o informativní schůzku," řekla Právu mluvčí Věcí veřejných Petra Hrušová.

Jednání Novinkám potvrdil i mluvčí ODS Martin Kupka. "Lídři si potvrdili, že mají zájem spolupracovat na vytvoření vlády. Vyjednávací týmy se sejdou příští týden," řekl.

Schwarzenberg poté, co se včera vrátil ze schůzky s Nečasem, Právu řekl: "Domluvili jsme se, že začneme jednat v týdnu." O personálních obsazeních prý nemluvili.

Nakolik bude povolební vyjednávání komplikovat požadavek na splnění programových priorit, kterým si vstup do vlády podmínily VV, zatím není jasné. "Jako zkušený politik žádné takové podmínky neberu vážně. Před jednáním vysílat veřejně podmínky je velmi kontraproduktivní," konstatoval již v sobotu Nečas.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska si VV zveřejňováním podmínek uzavírají cestu do vlády.

ODS by měla při spolupráci s oběma menšími novými stranami ve Sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů.

John se sešel i s ČSSD

Předseda Věcí veřejných John se v neděli sešel i se zástupci sociálních demokratů. Chce s nimi navázat korektní vztahy a nedělit politiku na dvě znepřátelené strany - opozici a koalici.

"Zástupci věcí veřejných ujistili ČSSD, že pro naši stranu je prioritou středopravá vládní koalice," řekl John.

Reklama

Související články

Česko čeká středopravicová vláda

Rozhodnuto. Voliči rozdali karty a do Sněmovny poslali pět stran. Sice těsně vyhrála ČSSD před ODS, ale s komunisty nemá většinu. Jistým scénářem pro Česko je...

Jednání o budoucí vládě už začala

Ještě než byly sečteny všechny hlasy, začaly v sobotu odpoledne neformální rozhovory o budoucí vládě. Předseda TOP 09 Schwarzenberg se krátce setkal s lídrem...

Výběr článků

Načítám