Hlavní obsah

Jiří Paroubek rezignuje na post předsedy ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD opouští vedení ČSSD. Řekl to na tiskové konferenci po zasedání špiček soc. dem. s tím, že vedení předá během sedmi až deseti dní.

Článek

"Je to má osobní iniciativa. Od teď nechávám vedení strany na svých místopředsedech. Nezlobte se proto na mne, že už vám neposkytnu žádné rozhovory," řekl Paroubek s tím, že se soustředí na práci pro stranu v Ústeckém kraji a na práci poslance.

Uvedl, že strana očekávala lepší volební výsledek. „Ale tak už to někdy v životě bývá,“ poznamenal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek oznamuje po boku své manželky, že během 7 až 10 dnů rezignuje.

V následujících dnech si podle Paroubka nechá strana provést sociologické analýzy, které mají vysvětlit, proč je výsledek voleb v rozporu s představami soc. dem. a volebními průzkumy. Paroubek sám odmítl odliv voličů komentovat. "Prohrály zájmy obyčejných lidí. Prohráli obyčejní lidé," řekl pouze rezignující šéf soc. dem.

Zprávu o rezignaci přinesly odpoledne lidovky.cz, členové ČSSD ji ale popírali. [celá zpráva]

Jednání s Klausem povede Sobotka

Paroubek připomněl své úspěchy od roku 2005, kdy přebral stranu po skandálu kolem tehdejšího šéfa Stanislava Grosse. Zmínil se o drtivém vítězství v krajských volbách v roce 2008, kdy soc. dem. obsadila svými hejtmany všechny kraje vyjma Prahy, o rozšíření řad soc. dem. senátorů v horní komoře parlamentu a europoslanců v Bruselu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s manželkou, v pozadí Bohuslav Sobotka.

Vedením strany bude nyní pověřen první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který  povede i jednání s prezidentem Václavem Klausem o nadcházející vládě.

Sobotka poděkoval Paroubkovi za obrovské úsilí, které vyvinul v kampani a završil vítězstvím. „Bohužel je velmi těsné a menší, než jsme očekávali,“ doplnil první místopředseda.

Na nadcházející komunální a senátní volby nebude mít výměna lídra vliv, uvedl Paroubek. Podle něj je vedení stabilizované. Podle Sobotky nebude svolán předčasný sjezd, řádný bude na jaře.

Nečas: spolupráce je dál nepřijatelná

Volební lídr ODS Paroubkův odchod uvítal. Podle něj může přispět ke změně konfrontační atmosféry v politice. Spolupráce s ČSSD je ale pro něj dál nepřijatelná. „Odchodem jedné konkrétní osoby se nic nemění, jde o politický styl,“ řekl.

Nečas doplnil, že podobnou reakci zaznamenala ODS u TOP 09: „Náš postoj bude konzistentní, předpokládáme, že oni budou také konzistentní.“

Zeman: je to první chlapské gesto

Miloš Zeman označil oznámenou Paroubkovu rezignaci za první chlapské gesto, které šéf ČSSD v životě udělal. „Je to první chlapské gesto, které ve svém životě udělal,“ řekl Právu Zeman, který v sobotu také oznámil rezignaci na post šéfa SPOZ. [celá zpráva]

Křesla po volbách opouštějí i šéfové KDU-ČSL Cyril Svoboda a předseda SZ Ondřej Liška.

Předseda Věcí veřejných Radek John řekl, že odchod Jiřího Paroubka jeho partaj očekávala už půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám