Hlavní obsah

Česko čeká středopravicová vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhodnuto. Voliči rozdali karty a do Sněmovny poslali pět stran. Sice těsně vyhrála ČSSD před ODS, ale s komunisty nemá většinu. Jistým scénářem pro Česko je tak středopravicová vláda, na které se budou podílet ODS, TOP 09 a Věci veřejné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedení ODS po oznámení průběžných výsledků voleb

Článek

Výsledek voleb také posílí pozici Petra Nečase v ODS. O premiérské křeslo si výsledkem řekl.

Na tiskové konferenci na dotaz Práva, zda očekává, že prezident Václav Klaus pověří jednáním o vládě šéfa vítězné strany, či toho, kdo má největší šanci sestavit většinovou vládu, odpověděl: "Předpokládám, že pan prezident bude vycházet z toho, že tato země, která přišla o legitimní politickou vládu s mandátem v březnu loňského roku, potřebuje takovou vládu co nejdříve. Podle mého názoru lze očekávat, že bude dávat přednost spíše životaschopným projektům, než nějakému formalistickému dodržování nějakých procedur, které doposud držel." Nečas zdůraznil, že jde jen o jeho osobní názor.

Na tahu je prezident

Na podobný scénář by mohlo ukazovat také podvečerní vyjádření prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Ten na otázku, koho by mohl prezident pověřit sestavením vlády, řekl, že by nechtěl „avizovat žádné kroky pana prezidenta, i když jsem s ním před chvilkou telefonoval“.

Vysvětlil, že je „možné si představit několik variant. Je možné postupovat mechanicky podle velikosti stran, ovšem za rizika, že některé ty pokusy budou dopředu marné, anebo se budou spoléhat na divoké hlasování ve Sněmovně. To by ale pak znamenalo, že nějakou dobu vládu mít nebudeme. Anebo pan prezident bude nabádat politické strany k nějaké dohodě a bude čekat, že mu nějakou dohodu přinesou“.

V koaličním kabinetu by měla v nové vládě velice silnou pozici TOP 09 a její místopředseda Miroslav Kalousek. Kalouska budou zřejmě tolerovat i Věci veřejné. Jejich místopředsedkyně Kateřina Klasnová po zveřejnění výsledků voleb v rozhovoru pro ČT na dotaz, zda jim bude Kalousek vadit jako politický dinosaurus, odpověděla, že s někým se domluvit budou muset. VV se taky budou muset rozhodnout, zda budou přímo ve vládě, nebo ji budou jen tolerovat.

Otázkou také zůstává obsazení ministrů z ODS. Petr Nečas si bude chtít přivést vlastní lidi, pravděpodobně mezi nimi nebude místopředseda ODS Ivan Langer, který se do Sněmovny nedostal, jako jedničku ho „přeskákali“ díky preferenčním hlasům ostatní kandidáti.

Co s Paroubkem?

Co bude v této konstelaci s ČSSD a Jiřím Paroubkem? Pro Paroubka může zbýt křeslo šéfa Sněmovny, které většinou připadne předsedovi nejsilnější opoziční strany. Po ambicích, které před volebním víkendem měl, to není nic víc než cena útěchy, i když už předsedou soc. dem. v té době nebude. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám