Hlavní obsah

Langer se do Sněmovny nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda ODS Ivan Langer nezasedne v Poslanecké sněmovně. Hned několik osobností kandidátky občanských demokratů na Olomoucku, kterou vedl, dostalo více než pět procent preferenčních hlasů. Langer přitom měl jen kolem 5,5 procenta. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek zase přeskočil z 11. pozice lídra Bohuslava Sobotku.

Foto: Jakub Dospiva , ČTK

Šéf volební kampaně ODS Ivan Langer

Článek

Langer ke svému přeskákání uvedl: "Trochu smutný vítěz. V životě nemáte nic zadarmo a beru to s pokorou. Před měsícem byste si na nás nevsadili. Důležité je, že pravice dostane možnost sestavit koalici rozpočtové zodpovědnosti."

Lídr ODS Petr Nečas ocenil Langerovo nasazení coby manažera kampaně, která podle něj byla efektivní a vedla k pozitivnímu výsledku ve prospěch pravice.

Nejvíce hlasů z kandidátky získal Zdeněk Boháč s 10,5 procenta hlasů, který se ucházel o mandát ze třetí pozice. Dvojka kandidátky Radim Fiala získal devět procent.

Pětiprocentní hranici překročilo i dalších pět kandidátů do osmého místa.

Hanáci ovšem kroužkovali také kandidáty „odspoda“ v duchu iniciativy Vyměňme politiky. Více než osm procent například získala Eva Pijáčková, která kandidovala z předposledního 21. místa. Miloslav Dvorský s číslem 22 i Miloslav Oulehla s číslem 20 získali kolem šesti procent.

V minulých volbách získala ODS v Olomouckém kraji čtyři mandáty.

Bendl: Pozici si musí vyhodnotit sám

K Langrově účasti ve vedení ODS případně ve vládě se vyjádřil místopředseda strany David Vodrážka. "Voliči ukázali, koho chtějí mít řekněme ve vedení nebo v čele vlády a tady asi ukázali, že to reálné není."

Podle dalšího místopředsedy strany Petra Bendla si Langer musí svou budoucí pozici vyhodnotit sám. "Pro něj to byla tvrdá rána a já bych nechtěl přilévat olej do ohně," soudí Bendl.

Hašek skokanem roku

Největším skokanem bude letos zřejmě hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který po sečtení 90 procent hlasů měl podporu bezmála 18 procent voličů ČSSD a z 11. pozice se vyhoupl na první místo.

Nechal tak za sebou i lídra kandidátky Bohuslava Sobotku, kterého průzkumy veřejného mínění dlouhodobě pasují na nejpopulárnějšího politika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám