Hlavní obsah

Mladí lékaři: ODS volit nebudeme, ministryně Jurásková nám lhala

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lékaři, kteří ještě nedávno hrozili hromadnou výpovědí z českého zdravotnictví, nevěří vlastním očím. Ministryně Dana Jurásková (nominovaná ODS) jim v březnu slíbila, že do voleb změní ostře kritizovanou vyhlášku o předatestačním vzdělávání. Jenže podle pátečního vyjádření úřadu se tak nestane. Svůj názor chtějí lékaři vyjádřit i u voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní hygienik Michael Vít, ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a její náměstek Marek Šnajdr

Článek

„Vyhláška musí teprve projít vnitřním a vnějším připomínkovým řízením,“ potvrdil v pátek Právu mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Lékaři nyní podezírají ministerstvo, jmenovitě náměstky ODS Marka Šnajdra a Markétu Hellerovou, z účelových prohlášení před volbami, aby občanští demokraté nepřišli o hlasy čerstvých doktorů, tedy stabilních voličů. Ti se teď chtějí naopak pomstít a stranu nebudou volit.

Proč nám lhali, ptají se lékaři

„Nechápu, proč lhali. To se opravdu ODS tak bála, že ztratí naše hlasy? Už se stalo, a hromadně, což vím od naprosté většiny kolegů, co se mnou studovali,“ řekla Právu loňská absolventka medicíny Andrea Novotná.

Zlobí se i Karolína Holíková. Jako lékařka ORL nastoupila do prvního zaměstnání v srpnu 2009. „Jsem velmi rozhořčena,“ zdůrazňuje. A dodává: „Podle našich zdrojů nedojde ke změně vyhlášky dříve než za rok. Takže my, kterých se to týká, budeme teď stážovat v jiných oborech, pak se vyhláška změní a nám nikdo ztracený čas nenahradí. Co má toto za smysl? Proč ministerstvo slibuje něco, co vůbec neřeší, nebo lépe řečeno od toho dává ruce pryč?“

Vůdce mladých doktorů Tomáš Kocourek už v březnu Juráskové vytkl: „Budoucí oční lékař, jenž přijde po dvou letech k pacientům, umí operovat slepé střevo, vést porod, ale nic z očního lékařství.“ Právu už tehdy řekl, že ODS na rozdíl od minulosti i kvůli vyhlášce volit nebude.

„Nyní je první den konání voleb a já si kládu otázky: Jak je možné, že tolika mladým lékařům ministryně v březnu veřejně lhala? Má opravdu cenu zůstávat v tomto státě, kde ministr jasně dává absolventům najevo, jak je ochoten řešit otázku jejich vzdělávání?“ ptá se ještě Novotná. Stejně jako mnozí její kolegové zvažuje kvůli vyhlášce odchod do zahraničí.

Plánují výpověď

Na březnovém shromáždění, které svolala iniciativa Mladí lékaři a jehož se obě lékařky zúčastnily, Jurásková před kamerami přiznala, že vyhlášku loni podepsala, přestože si byla vědoma její nesprávnosti. „Změnu slíbila i pobouřeným zástupcům odborných společností a děkanům lékařských fakult,“ podotkla Novotná.

Do této doby proběhla 29. dubna a 12. května ještě dvě setkání iniciativy Mladí lékaři, odborných společností a ministerstva. Změnu ministryně opět slíbila a zaručila se za ni.

Podle Martina Švestky z předsednictva iniciativy je jedinou možností hromadná výpověď. „Ale je to můj osobní názor,“ řekl v pátek Právu.

Nejde o žert, tvrdí lékaři

Totéž si myslí Holíková: „Potom, až nebude mít kdo pacienty ošetřovat, možná někomu dojde, že už to skutečně není legrace.“

Bouřící se doktoři založili i skupinu na facebooku. Už čítá na 3225 členů, kteří se na ministerstvo zlobí. „Nevíte někdo, jak to bude s vyhláškou? Jde mi hlavně o to, do čeho tedy nastoupíme my, letošní absolventi. Říkalo se, že se to má stihnout do voleb, ty už jsou, a nikde nic,“ diví se třeba medička Martina Doležalová.

Podle ministerské vyhlášky, jež platí od loňska, se musí lékaři se zájmem o neurologii, oftalmologii, kožní i ORL v rámci pětileté atestační přípravy školit první dva roky na interně či chirurgii. Až poté se vrátí na původní oddělení k vybrané specializaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám