Hlavní obsah

Klaus neřekl ani manželce, koho volil

Aktualizováno

Většina ústavních činitelů a lídrů stran si naplánovala, že odvolí hned v pátek odpoledne. Mezi prvními volil v pražských Kobylisích i prezident Václav Klaus. Koho? To neřekl ani své manželce, postěžovala si novinářům Livia Klausová.

Klaus: Koho volím, neví ani moje žena LiviaVideo: Novinky

 
Článek

Klaus volby označil za výjimečné nejen kvůli délce volební kampaně, ale i kvůli tomu, že se o hlasy voličů ucházejí nezavedené strany. „Je dobře, že skončila volební kampaň, která v délce téměř jednoho roku zneklidňovala, destabilizovala a ještě popichovala k tomu, aby vznikly takové vnitřní spory mezi stranami,“ prohlásil prezident.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Livia Klausová vhazuje volební lístek

„Každé ty volby jsou jiné, tyto jsou v lecčems riskantnější. Najednou přišli noví hráči, kteří zamíchávají kartami. Ty volby jsou jiné, protože najednou se nám radikálně posunula struktura naší politické scény. Máme zde strany málo známé, nové, netušené, a to z nich dělá úplně něco jiného a zvláštního,“ doplnil Klaus.

Premiér Fischer kroužkoval

Ještě před prezidentem stihl odvolit v Praze 5 premiér Jan Fischer. Ten podle svých slov volil stranu podle programu, principů a uměřeného chování jejích představitelů. Uvedl, že stejně volili i jeho manželka a syn.

Ve vysílání ČT24 následně premiér připustil, že využil možnost preferovat některé kandidáty.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Předseda vlády Jan Fischer odevzdal svůj hlas ve volební místnosti v Praze 5.

V Liberci odvolil v pátek v půl čtvrté odpoledne také předseda Senátu Přemysl Sobotka ODSS). Novinářům ještě před volbou řekl, že volební výsledek ODS, který bude jen o 0,1 procenta vyšší než výsledek ČSSD, bude považovat za veliký úspěch. „V takovém případě totiž budeme sestavovat vládu,“ dodal Sobotka.

Krátce po páteční patnácté hodině vhodil svůj volební lístek do schránky i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Jako lídr královéhradecké kandidátky se rozhodl přijet z Prahy odvolit do krajského města. Ve volební místnosti se prokázal voličským průkazem a když měl akt za sebou, svěřil se, že na lísku použil také preferenční hlasy. „Tipuji, že zvítězí sociální demokraté,“ řekl novinářům.

Havel: Společnost je trošku unavena z velkých stran

Bývalý prezident Václav Havel odvolil v pátek ve čtyři hodiny odpoledne v základní škole Norbertov v pražských Střešovicích. Právě probíhající volby považuje v určitém smyslu za uzlové. Podle Havla potřebuje země stabilní vládu. Domnívá se také, že je společnost trošku unavena z velkých stran. Za důležité Havel považuje, aby si mladí lidé vzali volby za své.

Havel po vhození lístku do volební urny nechtěl prozradit, koho volil. Naznačil ale jednoznačně, že jeho hlas patřil Straně zelených. „Myslím, že to je obecně známo, že jsem to už vícekrát naznačil, které ideje podporuji,“ řekl Havel novinářům. V proběhlé kampani to byli právě zelení, kteří si vysloužili exprezidentovu podporu.

Podle Havla se ve volbách možná rozhoduje o dlouhodobé zahraničněpolitické orientaci státu. „V určitém smyslu asi opravdu jsou uzlové, protože se možná, nevím to určitě, rozhoduje o dlouhodobé zahraničněpolitické orientaci státu,“ míní bývalá hlava státu o volbách.

Havel bude šťasten, pokud půjdou mladí lidé k volbám. Právě mladí mohou volebním výsledkem zamíchat. „Budou-li hlasovat, budu šťasten. Domnívám se, že to je velmi důležité, aby si volby vzali za své a těch pár minut tomu věnovali,“ apeloval Havel na mladou generaci.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška odvolil krátce po otevření volebních místností na ZŠ Emmy Destinnové v Praze-Bubenči.

"Tyto volby rozhodnou mladí lidé, pokud půjdou volit. Jděte volit!", vzkázal mladým voličům Liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám