Hlavní obsah

Jen dobrá vůle při pomoci zaplaveným nestačí, tvrdí záchranáři

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavlov/Karviná

Je pátek, sedm hodin ráno a otevřenými dveřmi vidí vodní záchranáři z Pavlova na Břeclavsku, jak nahoře na silnici nad jejich základnou brzdí nákladní auto hasičů. Přesně podle dohody začíná mise do povodní postižených oblastí na Karvinsku. Na všem jsou domluveni, nemůže se jim proto stát to, co lidem z Chomutovska, kteří se na pomoc složili, odvezli ji, ale nikdo ji nechtěl.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vodní záchranáři spolu s hasiči nakládají v Pavlově pomoc pro zatopený sever Moravy.

Článek

Skupina vodních záchranářů ze základny na břehu dolního jezera Vodního díla Nové Mlýny ovšem začala svou práci ještě o půl hodiny dříve, když po střechu naložili své terénní auto čistícími prostředky.

Po příjezdu vozu s prázdným kontejnerem jej obklopili záchranáři a spolu s hasiči naložili řádnou dávkou lopat, koleček, košťat, úklidovými prostředky a balenou vodou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Do Pavlovic dorazily mimo jiné také čistící prostředky.

„Kdybych to měl brát podle prodejních cen, vezeme zboží v hodnotě kolem čtyř set tisíc korun. Máme je od dobrovolných dárců, podnikatelů i soukromých osob. Část nákladu je pořízena za prostředky, které dali dohromady naši členové,“ řekl vedoucí stanice Stanislav Hrdlička. Oficiálně tak deklaruje, že jejich pomoc má hodnotu dvou set tisíc korun.

Sháněli jsme jen to, co v povodněmi postižených oblastech potřebují. Neděláme to poprvé.

Obsah obou vozů nebyl náhodný. „Sháněli jsme jen to, co v povodněmi postižených oblastech potřebují. Neděláme to poprvé, není to naše první pomoc, takže jsme nakontaktovali krizové štáby a posíláme věci na konkrétní místo,“ řekl Hrdlička. Pavlovským nehrozilo, že by dovezli pomoc někam, kde ji nechtějí. Nebáli se, že skončí někde na návsi, kde by nabízeli pomoc.

„V dnešní době komunikačních možností přeci není žádný problém dohodnout se, co je kde potřeba a přesně to přivézt. Dobrá vůle je málo, je třeba i spolupracovat,“ řekl Hrdlička. Už před odjezdem věděl, že první část zásilky si od nich převezme starosta Petrovic u Karviné, další věci doručí do Karviné, kde se budou hlásit u pracovnice Hasičského záchranného sboru.

Zkušenosti ze zahraničních misí

Také proto mohli do kontejneru nakládat věci odděleně, podle konkrétních dohodnutých počtů pro každý ze svých cílů. „Nakonec jsme jim ještě pomohli rozvézt věci přímo na místo potřeby. Měli problémy s technikou pro distribuci, tak jsme s tím zajeli i do Bohumína,“ doplnil z cíle cesty Hrdlička.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Materiální pomoc zahrnuje nejen nářadí na odstraňování škod, ale i nezbytné zásoby pitné vody.

Podle záchranáře je stále ještě čas na masivní pomoc při čerpání vody z mnoha staveb. Pokud je v jejich okolí výrazně zvýšená hladina spodní vody, mohlo by její vyčerpání z objektu skončit špatně. Nejen totiž, že by problém nevyřešilo, protože voda by do stavby znovu vnikla, ale navíc by změna rozložení sil a tlaků mohla vést k destrukci.

Hrdlička jistě ví, o čem mluví, protože jako záchranář organizace Hand for Help má za sebou několik zahraničních misí. Proto čerpání zatím nedoporučil. Naopak páteční materiální pomoc je řešení vhodné pro současnou situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám