Hlavní obsah

Agitátor zemanovců rozdával předvolební víno léčeným alkoholikům

Právo, Jaroslav Švehla
Sloup v Čechách

Notnou dávku hlouposti předvedl ve středu ve Sloupu v Čechách volební agitátor Strany práv občanů – zemanovci v místním domově důchodců. Zde se totiž kromě seniorů starají i o pacienty, kteří mají dlouhodobě problémy s alkoholismem. A zástupce zemanovců zde tři dny před volbami asi dvěma desítkám alkoholiků, kteří bojují se svou závislostí, rozdával placatky vína s logem strany a fotkou jejího lídra.

Foto: Právo

Propagace SPO

Článek

Podle vedoucího oddělení, které se o odnaučené alkoholiky ve sloupském domově důchodců stará, Štěpána Haška se zástupce zemanovců předem ohlásil na návštěvu s tím, že klientům pouze rozdá volební materiály.

„Neviděl jsem v tom problém, postarší muž chvíli s klienty rozmlouval, ale pak jsem se zděsil. Hloučku asi dvaceti klientů začal rozdávat skleněné placatky s etiketou, na které je fotka Miloše Zemana a slogan Ve víně je pravda,“ popisuje sociální pracovník, který volebního agitátora důrazně upozornil, že rozdává víno lidem, kteří těžce bojují se závislostí na alkoholu.

„Byl na mě nepříjemný a odvětil mi, že v placatce je pouze víno, a nikoliv tvrdý alkohol. Co lahvička o obsahu 2 decilitry ale ve skutečnosti obsahuje, na etiketě uvedeno není,“ řekl Právu Hašek a podotkl, že klienti si od předvolební návštěvy vzali hned několik skleněných placatek a poschovávali je po kapsách.

Placatky odevzdali

Přitom pro ně a jejich návštěvy platí přísný zákaz donášení alkoholických nápojů do areálu domova. Za opakované porušení pravidel může být pobyt klienta v zařízení ukončen. Všichni obdarovaní klienti na to byli upozorněni a víno odevzdali.

„Je to bouře ve sklenici vody, víno dostali jen čtyři klienti,“ tvrdí mluvčí zemanovců Bořek Slezáček.

„Agitátor Jan Utínek nebyl na skutečnost, že se jedná o klienty bojující se závislostí na alkoholu, upozorněn. Na vině je sociální pracovník, který mu to předem nesdělil,“ tlumočil mluvčí vyjádření předsedy SPOZ v Libereckém kraji Jaroslava Masopusta.

V případě reklamních lahví vína bez povinného označení potravinářského výrobku se zemanovci dopustili stejné chyby jako v minulých krajských volbách ODS v Libereckém kraji, která tyto údaje musela zpětně doplňovat na konzervy předvolebního guláše.

„Kdokoliv uvádí na trh potraviny, nesmí je nabízet bez povinného označení výrobku, jinak mu za porušení zákona hrozí správní řízení. Nezáleží, jestli je prodává, rozdává, nebo jde například o humanitární pomoc,“ řekla Právu mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám