Hlavní obsah

Po nudě a ringu volném došlo na serióznější debatu Paroubka a Nečase

Právo, Novinky, map, luk, rsk
Praha
Aktualizováno

Ve čtvrtek večer proběhl v České televizi poslední předvolební duel lídrů ČSSD Jiřího Paroubka a ODS Petra Nečase, a to za velmi přísných čtyřiceti pravidel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek a Petr Nečas v posledním předvolebním duelu

Článek

Lídři měli k dispozici písemné podklady, na rozdíl od jiných debat však před kamerou nemávali grafy. Zato se přebíjeli čísly. Nečas několikrát použil výraz „ekonomický zločin“ v souvislosti s vládami soc. dem., které zvyšovaly zadlužení v době ekonomického růstu.

Nečas také označil za prakticky jisté, že pokud bude předsedou vlády, ekologická zakázka za 115 miliard nebude.

Zatímco ODS chce vyrovnaný rozpočet v roce 2017, Paroubek prohlásil, že chce ČSSD dosáhnout vyrovnaného hospodaření v roce 2018, a pak by následně došlo k přebytkovému rozpočtu, na což členové ODS kroutili hlavou.

„Buď půjdeme cestou solidarity, nebo cestou sobectví s českou pravicí a zejména s ODS,“ prohlásil Paroubek. Za vlády ODS jsme podle něj zažili korupci, neschopnost řešit krizi, daně výhodné pro nejbohatší, poplatky ve zdravotnictví, či zrušení prvních tří dnů nemocenské.

Nečas jako prioritu uvedl zastavení zadlužování, zneužívání sociálního systému a boj proti korupci. „Prý jsme stranou pro bohaté, není to pravda,“ prohlásil lídr ODS s tím, že jeho strana podporuje podnikání, které vytvoří nová pracovní místa. Sám podle svých slov v době kampaně potkal tisíce lidí, kteří mají strach ze zadlužování a nezaměstnanosti.

Lídři se měli i navzájem pochválit

Jako po vyhraných krajských volbách splníme sliby i po těchto volbách. ODS žádný významný slib ze své smlouvy s voliči nesplnila. Bojovali jsme za rodiny, pacienty, seniory,“ prohlásil Paroubek.

Oba lídři se vzájemně pochválili, že vedou kontaktní kampaň. Nečas se podle Paroubka odvážně postavil do čela ODS. Tu prý sice zatím příliš nezměnil, ale je to podle šéfa soc. dem. složité pro jednoho člověka. „Věřím, že po čase ke změnám dojít může,“ uvedl Paroubek.

Nečas vyzval k vytvoření aliance proti korupci, kterou označil za „rakovinu, která rozleptává tělo naší společnosti“. Měl by podle něj vzniknout orgán na parlamentní úrovni, zřízena speciální státní zastupitelství a soudní senáty. Nečas hovořil také o změnách ústavy a zákonů.

Paroubek zopakoval, že po případném vítězství nabídne opozici takzvanou radu konsensu podle dánského vzoru. V rámci ní chce hovořit o tématech jako je právě korupce, zdravotnictví či důchodová reforma.

Na závěr si Nečas s Paroubkem podali ruce, což ostatně obsahovala smlouva s 41 podmínkami.

Přísná pravidla

Pořad byl rozdělen na tři témata: ekonomiku, zahraniční politiku a boj proti korupci. V jejich rámci vystoupilo i šest pozvaných odborníků. Za ekonomy to byl Jan Švejnar a Michal Mejstřík, poté politologové Petr Drulák a Jaroslav Šonka a k třetímu tématu šéf Transparency International David Ondráčka a Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey.

Každý z hostů položil lídrům tři otázky, které nebyly dopředu nikomu prozrazeny. Politik měl minutu na zodpovězení každé z nich. Téma pak uzavřela volná debata lídrů, kteří mohli využít pouze vlastních slov. Nikoli pomocných papírů či grafů.

Během jedenapůlhodinového duelu stáli lídři na pódiu za pultíkem proti moderátorovi nebo si mohli odpočinout na barových židličkách. Po boku Moravce seděli hosté.

Na rozdíl od středečního duelu, který se proměnil v kotel skandování, byl zakázán pískot, transparenty, šály, stranická trička i potlesk. Podmínkou byl společenský oděv bez stranických barev.

V přísných pravidlech pořadu byl i takový smluvní detail, že si „na konci pořadu lídři podají ruce“. Pravidla hry během středeční generálky pořadu zveřejnil štáb Otázek Václava Moravce Speciál a svými podpisy je stvrdili za soc. dem. volební manažer Jaroslav Tvrdík, za ODS mluvčí Martin Kupka.

Poslední předvolební duel Jiřího Paroubka s Petrem Nečasem ve čtvrtečních Otázkách Václava Moravce Speciál shlédlo na programu ČT 1 a ČT 24 tři čtvrtě miliónu diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám