Hlavní obsah

Místo křesla poslance hrozí lídrovi pirátů lavice obžalovaných

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Osmačtyřicetiletý Dušan Dvořák má jako lídr České pirátské strany v Olomouckém kraji vyšlápnuto do parlamentu, ale spíše než poslanecké křeslo ho čeká lavice obžalovaných. Hrozí mu až deset let vězení za nedovolenou výrobu a držení omamných látek.

Článek

Na jeho zahradě v Ospělově na Prostějovsku mu policie loni v létě zabavila 800 vzrostlých rostlin konopí. Státní zástupce již na něj i na jeho manželku podal obžalobu.

„Konopí pěstuji k léčebným účelům,“ řekl Dušan Dvořák. O svém počínání sám ještě před zásahem policie informoval prostějovské a krajské brněnské státní zastupitelství. A dnes se netají tím, že v Ospělově vysadili další tisíce rostlin konopí, kterým se tam dobře daří.

„Rostliny zpracuje řádně registrovaná společnost, produkt si u nás objednaly desítky lidí,“ říká Dvořák, který je psychoterapeutem a majitelem Konopné apatyky královny koloběžky první v Ateliéru ALF v Praze na Žižkově.

Ocenění od Fischera

Odkazuje se na množství doporučení svých pacientů i na webové stránky Konopí je lék, jichž je autorem. Za ně mimochodem na návrh Vládního výboru pro zdravotně postižené občany získal ocenění od premiéra Jana Fischera.

„Napsal jsem otevřený dopis prezidentu ČR Václavu Klausovi. Žádám v něm o milost pro svou manželku. Pro sebe ne, hodlám se hájit. Žádám ho také o podání podnětu Ústavnímu soudu České republiky s žádostí o zrušení ‚drogových‘ paragrafů trestního zákoníku, konkrétně § 283 – § 287 zákona č. 40/2009 Sb. jako hluboce protiústavních a nedemokratických ustanovení zákona,“ řekl Dvořák.

Nabídku pirátské strany kandidovat jako lídr na Olomoucku Dvořák přijal proto, že slyšela na jeho argumenty. „Naopak jsem například vůbec neměl šanci uspět u zelených,“ uvedl Dvořák.

O možnostech svého zvolení do parlamentu uvažuje realisticky, svůj boj s policií a soudem chce ale vést urputně. A po volbách chce podle článku 23 Listiny základních práv a svobod mobilizovat občany k odporu kvůli znemožňování činnosti ústavních orgánů a použití zákonných prostředků.

Pirátské straně poslední průzkumy nedávaly příliš šancí na dobytí Sněmovny, nemalé obliby se těší u mladých lidí, ve Volbách nanečisto skončila se 7,5 procenta hlasu.

Konopí je lék podporuje řada lidí se zdravotními problémy včetně pacientů s rakovinou, podle nichž jsou výrobky společnosti jedinou účinnou medicínou, která jim pomáhá a tlumí bolest. Podle dvořáka stojí za pronásledováním marihuany mocná farmaceutická lobby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám