Hlavní obsah

John: Nejsem Bártova loutka, Horváth se nám mstí

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Věcí veřejných Radek John odmítl kritiku odvolaného ústeckého kandidáta Jozefa Horvátha. Ten tvrdí, že John je ve straně pouze loutkou ovládanou místopředsedou Josefem Dobešem a volebním manažerem Vítem Bártou.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Co říkáte na to, že odvolaný kandidát Josef Horváth tvrdí, že nařčení z černých výlepů je pouze záminka, protože má fakturu od technických služeb v Ústí nad Labem, které prý prokazují, že vylepoval legálně?

S panem Horváthem byly problémy od počátku, on se přihlásil k Věcem veřejným před rokem s tím, že má velkou podporu v romské komunitě, protože je sám Rom, a že je schopen zprostředkovat konstruktivní domluvu s romskou menšinou. To se nám velmi líbilo, tak jsme ho přijali a udělali jsme ho tajemníkem ústeckého kraje.

Poté začaly problémy, protože pan Horváth tam vládl velmi podivně, nekomunikoval s některými kluby, neúčastnil se společné kampaně, jel svoji kampaň. Problém byl, že plakáty se svou fotkou šířil po celém kraji a někdy byly nalepeny do obličeje jiného kandidáta.

Svodka policie na Děčínsku  z 24.5. říká, že byli přichyceni dva osmnáctiletí studenti, kteří vylepovali plakáty pana Horvátha za úplatu s tím, že pokuty budou platit VV. My jsme ho několikrát vyzvali, aby to odstranil a partyzánskou kampaň zastavil. On na grémiu tvrdil, že nic nevylepoval, ale dělala to konkurence, aby ho zdiskreditovala. Předložil ručně psané poznámky za 20 tisíc, že dal odstranit výlepy. Nic odstraněno nebylo. Doklady mají velmi daleko k řádným fakturám.

Z funkce tajemníka byl odstraněn, protože schopné lidi odrazoval od vstupu do VV a říkal jim, že bude lepší, když vstoupí až po volbách. Vše nasvědčovalo tomu, že se bojí o svou pozici ve VV.

On se hájí, že s vlastní kampaní začal až po té, co byl přemístěn z druhého místa, které získal ve vnitrostranickém referendu, na třetí.

On skončil na třetím místě, ale nevím to jistě, a musím to ověřit.

Podle něj, když ho strana potřebovala, aby do rozjezdu strany investoval svůj čas a peníze, tak byl dobrý, když jste nahoře, tak jste ho vykopli.

On nic nerozjížděl, on se přihlásil k rozjeté kampani. Děsí mě, když říká, že do kampaně dal milión korun. My máme nastaveno financování kampaně tak, že všechny peníze musí jít přes centrální účet, jak to chce zákon o financování politických stran. To, že by dělal neprůhlednou kampaň, by vedlo k jeho vyloučení z VV. Rozhodně mu nikdo neřekl, že mu strana něco vrátí, takové praktiky nevedeme.

Co říkáte na tvrzení, že hlavní osobou je pan Bárta a Dobeš, a vy je musíte poslouchat jak hodinky?

Přecenění role pana Dobeše asi vzniklo, že má za úkol personalistiku VV a má na starosti komunikaci s lidmi, jejichž vývoj je rizikový. On měl také s panem Horváthem domluvit etický postup v kampani. Pan Horváth tvrdí, že jsem nějak podvázán, ale já jsem podvázán jen svými sliby k voličům. Odmítám, že pan Bárta a pan Dobeš jsou hlavními lidmi VV.  Pan Bárta jako šéf kampaně má v kampani velké slovo. Určitě nejsem loutkou těchto dvou lidí, ale jsem zaměstnanec lidí, kteří nás zvolí.

Stejně vás kritizuje i konkurence, že pan Bárta má ve straně větší slovo, než jaké mu přísluší z funkce šéfa kampaně. Teď s tím přišel člověk, který přichází zevnitř.

On o chodu strany nic neví, protože se neúčastnil všech klíčových porad. Volební manažer má před volbami samozřejmě velké slovo.

Proč podle vás pan Horváth lže a chce vás poškodit?

On je uražený. Toužil se dostat do nějakého postu a použil k tomu nekorektní způsoby. Je tu i horší věc, pan Horváth byl podle našich informací odsouzen pro podvod.

V roce 1996 si půjčil od německého obchodníka 30 tisíc marek a ručil nemovitostí, která byla jeho jen z poloviny. Když splatil z dluhu jen část, byl odsouzen na dva roky podmíněně. Kredibilita pana Horvátha je těžce narušena a jeho sen, že se dostane k nějakému postu, se mu rozplynul, a on se za to chce pomstít.

Horváth vyzval své voliče, aby dali hlas ČSSD

Jozef Horváth, bývalá trojka na kandidátce Věcí veřejných v Ústeckém kraji,  kterého ve středu vedení strany vyškrtlo z kandidátky, ve čtvrtek ve Sněmovně vystoupil na tiskové konferenci ČSSD, na níž vyzval své příznivce, aby dali hlas soc. dem.

Podle něj VV mají úplně jiné záměry než veřejně deklarují. „Velmi rád bych poprosil voliče, kteří mě chtějí volit, aby po zákroku grémia hlasy předali sociální demokracii, protože s ní mám nejbližší program.

Zároveň vyzval k rezignaci předsedu VV Radka Johna, volebního manažera Víta Bártů a místopředseda strany Josef Dobeše.

Horváth uvedl, že po té, co strana zjistila, že by ve volbách mohl díky preferenčním hlasům přeskočit lídra kandidátky Milana Šťovíčka, rozhodla se ho strana zbavit.

„Grémium mě během dvou minut odvolalo a udělalo ze mne to nejšpinavější prase co existuje,“ uvedl Horváth.

„Ostatní strany si to absolutně nezaslouží, protože po výsledku voleb dojde ke sloučení ODS, TOP 09 a VV. Měsíc jsem napadal, že se tyto tři strany tajně schází a chystají koalici,“ dodal Horváth.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám