Hlavní obsah

Paroubek vzal Pecinu na milost, ale musí se prý ještě hodně snažit

Právo, Jan Rovenský

Pnutí mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a lídrem pražské kandidátky a ministrem vnitra Martinem Pecinou ve středu uvolnil sám šéf soc. dem. Právu řekl, že dál počítá s Pecinovým angažmá ve svém vládním týmu i na resortu vnitra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Pecina

Článek

„S panem ministrem počítám. Musí se ještě hodně snažit, aby vyhrál v Praze. V únoru jsme v Praze (vůči ODS) vedli 26 ku 23 a jsem přesvědčen, že jsme schopni vyhrát. A to od něj chci. Čili je potřeba, aby se na to soustředil v posledních dnech a hodinách. Ale opakuji znova: počítám s ním do týmu,“ řekl Právu Paroubek.

Na dotaz, zda by Pecina zůstal na vnitru, dodal: „Má stále slušnou šanci, ale nikdo nemá nic jistého v tuto chvíli.“

Ještě ve středu dopoledne přitom Lidový dům rozeslal tiskovou zprávu, kde Pecinovo jméno chybělo. „Mezi mé nejbližší spolupracovníky v případné budoucí vládě bude patřit Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Michal Hašek a další,“ uvedl Paroubek. [celá zpráva]

Pecina prý premiérem v případě velké koalice?

V kuloárech soc. dem. se říkalo, že Pecina míří až příliš vysoko a příliš to dává najevo. Hovořilo se o tom, že by se Pecina mohl stát premiérem a mohl by v případě havarijní situace – například velké koalice soc. dem. a ODS – nahradit Paroubka.

„Paroubek dostal Pecinu přes noc do vrcholové politiky a předsedovi se nelíbí, že se hovoří o tom, že by ho Pecina měl nahradit. To je vrcholně stranická záležitost, na což Pecina, který není součástí nejužšího vedení a vlastně ani není člen soc. dem., nemá nárok,“ řekl Právu zdroj, který si nepřál být jmenován.

„Pecina chce zůstat na vnitru a asi nejhorším trestem by pro něj bylo, kdyby zůstal řadovým poslancem. Myslím, že ten vzkaz pochopil,“ dodal zdroj s tím, že Pecina potřeboval „pořádně klepnout přes prsty“.

Reklama

Výběr článků

Načítám