Hlavní obsah

Premiér Fischer si chce posvítit na tendr na náramky pro vězně

Právo, Josef Koukal
Praha

Předseda vlády Jan Fischer se zajímá o podrobnosti výběrového řízení na nákup náramků pro domácí vězně, které vypsalo ministerstvo spravedlnosti a v současné době ho prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). S případným odkladem projektu chce ale počkat na stanovisko úřadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

„Premiér si již vyžádal od ministryně spravedlnosti (Daniely) Kovářové podrobnější informace k soutěži, ale samozřejmě vyčká i na stanovisko ÚOHS,“ sdělil Právu mluvčí předsedy vlády Roman Prorok.

„Pro případný odklad spuštění systému domácího vězení musí být předloženy nezpochybnitelné důvody, nikoliv jen vágní podezření,“ podotkl mluvčí.

Podle Proroka je co nejrychlejší příprava elektronického dohledu nad domácími vězni jednou z priorit resortu spravedlnosti, protože s existencí domácího vězení již počítá český právní řád. Probační a mediační služba zatím dohled provádí namátkovými kontrolami vězňů.

Samotné ministerstvo s přerušením soutěže na dvoumiliardovou zakázku, která budí pochybnosti odborníků i politiků, zatím nekalkuluje.

„Ministerstvo spravedlnosti v tuto chvíli nevidí žádný důvod pro zastavení nebo zrušení výběrového řízení na dodavatele kontrolního systému odsouzených k trestu domácího vězení,“ tlumočila pro Právo stanovisko ekonomické sekce resortu mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Úřad je však podle ní připraven respektovat stanovisko ÚOHS, „ať už bude jakékoli“.

Hrozí prodražení projektu

Původní zadávací dokumentaci soutěže na přelomu února a března významně přepracovala advokátní kancelář bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce. Kromě změkčení celé řady požadavků na budoucího vítěze dodávky náramků přitom došlo i k významné změně způsobu zpracování nabídkové ceny.

Ta byla v původní dokumentaci rozdělena do osmi položek, v upravené finální verzi však přibyly nově poplatky za aktivaci systému ve verzi do 2000 odsouzených a od 2000 do 6000 odsouzených.

Podle odborníků, které Právo oslovilo, ale přejí si zůstat v anonymitě, může právě do aktivačního poplatku případný uchazeč skrýt většinu nákladů, které by se mu jinak vracely teprve v průběhu několikaletého provozování dohlížecího systému.

Peníze by tak získal předem a neriskoval například ztrátu v případě vypovězení smlouvy, na které má stát nárok bez uvedení důvodu po uplynutí prvních čtyř let od uzavření smlouvy.

Pro hodnocení cenové nabídky budou mít aktivační poplatky přitom jen podružnou váhu sedmi procent „Teoreticky tak může zvítězit i výrazně předražená nabídka, která by ve finále znamenala náklady na domácí vězně větší, než jaké jsou u vězňů ve výkonu trestu ve věznici,“ podotkl zdroj Práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám