Hlavní obsah

Duel: Paroubek vytáhl na Nečase sekretářku, ten vrátil tlumočnicí

Novinky, jim

Přestože se od lídrů ČSSD a ODS Jiřího Paroubka a Petra Nečase čekal ve středeční debatě v Českém rozhlase opatrný přístup, došlo i na osobní útoky. Paroubek skákal Nečasovi do řeči a za ovací publika nešetřil silnými slovy vůči soupeři, na což lídr ODS sarkasticky odpovídal.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS) s Jiřím Paroubkem (ČSSD) před nedávnou debatou na ČT

Článek

Paroubek zkraje na Nečase vytáhl spekulace o vysokém platu jeho bývalé úřednice a označil ho za „lovce sekretářek“, Nečas požádal soka, aby se bavili věcně a ne o tom, kdo loví sekretářky a kdo tlumočnice.

Při debatě došlo také na otázku netransparentních státních výdajů jako například v případě mistrovství světa v Liberci. Nečas uvedl, že ODS se k projektu dostala v době, kdy už do něj byla investována horentní suma a jediným východiskem bylo buď si trhnout ostudu a akci zrušit nebo pokračovat v dalších investicích.

„Tak eufemisticky hodnotit krádež,“ komentoval Paroubek. „Vy, jako známý lovec sekretářek, který přeplatil svoji osobní sekretářku, byste měl mlčet,“ dodal a vysloužil si tak bouřlivé ovace publika v oranžových šálách.

Obyčejný člověk není nóbl, říká Paroubek

„Pan Paroubek opět předvedl, jaké je úrovně. Chtěl bych vás hned na začátku požádat, nechme své osobní životy stranou, já také nebudu říkat, kdo tady loví sekretářky, kdo tlumočnice apod.,“ podotkl Nečas s narážkou na Paroubkův rozvod kvůli své nynější manželce Petře, která pro Paroubka dříve pracovala jako překladatelka.

Šéf soc. dem. mimo jiné vysvětloval, co si představuje pod pojmem „obyčejný člověk“, což je jedním ze základních hesel kampaně ČSSD. „Obyčejný člověk jsme my všichni, kdo se nepovažují za nóbl, tedy ty, kteří volí ODS. My jsme stranou pro dolních deset miliónů - pro obyčejné lidi. Obyčejný člověk je i ten, kdo volí ODS, ale volí proti svému zájmu,“ vysvětlil Paroubek.

„To je hodně divoká argumentace. Vůbec nepochybuji, že pan Paroubek je obyčejný člověk. Obyčejný člověk nosí nosí obleky za 25 tisíc, chodí do hotelu Kempinski, kde polévka jako v lidové vývařovně stojí 200 korun. Zkrátka, přátelé, nechci se vás dotknout: kdo z vás to má?" odvětil s ironií Nečas.

ČSSD zažalovala agenturu, která odhadla její výdaje na kampaň

Jeden z posluchačů Českého rozhlasu se také zajímal, kolik strany utratily za kampaň, za jakých prostředků a kde lze najít seznam dárců. Paroubek odhadl náklady své strany na 200 miliónů korun, které podle něj šly z kapes soc. dem., případně některých sponzorů.

ODS podle Nečase investovala do kampaně na 150 miliónů korun z úvěru, který pak hodlají zaplatit ze státních příspěvků. Dárci prý budou k nahlédnutí ve výroční zprávě. „Musím jen podotknout, že nezávislá společnost Media marketing uvedla, že náklady ČSSD jsou stejné jako všech ostatních stran dohromady,“ řekl Nečas.

„My jsme ji také zažalovali,“ doplnil k tématu Paroubek.

Když jste použil výraz probendit, nemohu si odpustit, vaše pravá ruka je Petr Benda, to se pak máme na co těšit.

Na přetřes přišla také otázka financí a minulých i nadcházejících rozpočtů. Nečas zopakoval, že je pro něj nepředstavitelné, aby státní rozpočty byly nadále deficitní. Nato mu Paroubek připomněl rozpočtové schodky jeho vlády v době krize a dodal: „375 miliard korun za tři roky jste stačili takhle probendit a teď jste schopni tvrdit, že můžete stát ještě vést? Že vám není stydno.“

„Když jste použil výraz probendit, nemohu si odpustit, vaše pravá ruka je Petr Benda, to se pak máme na co těšit,“ špičkoval Nečas.

Chovejte se ke mně slušně, budu taky senior, žádal Paroubek

Seniorka v bledě modrém tričku pak vznesla dotaz na Paroubka, proč si ji, ač je obyčejný člověk, chce kupovat 13. důchodem. „Nečekám od vás, že byste se na to dívala objektivně, jste obyčejný člověk, ale v modrém tričku. Nečekám, že to bude chápat, není to žádná koupě, třeba si vzpomene na slib ODS tisíc korun měsíčně ročně při růstu HDP. To vám nevadí a 2 400 vám vadí?“ odpověděl Paroubek.

Nečas nato poprosil, aby se lidé chovali k seniorům slušně, což je podle něj důležitější než nějaká ta koruna navíc. „Já budu také brzy senior, tak byste se ke mně mohli také chovat slušně,“ reagoval Paroubek.

Opět klaky?

Po celou dobu diskuze mezi lídry vládlo v publiku napětí. Kdykoli promluvil předseda ČSSD, ozvaly se bouřlivé ovace připomínající ty, které se odehrály minulý měsíc při diskuzi volebních lídrů na Ústecku.

Lidé blízcí ČSSD tehdy organizovali potlesk i bučení diváků, kteří pak dostali finanční odměnu. Pracovník neziskové organizace, který během pořadu rovněž vznesl dotaz, si na nadměrný hluk v sále stěžoval. „Je tu organizovaná klaka, která mi drtí ucho jako zbiječkou,“ uvedl starší muž.

Anketa

Ovlivní vás před volbami mediální debaty politiků?
Ano
39,9 %
Ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 35817 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám