Hlavní obsah

ČSSD vyškrtla kandidáta kvůli obavám, že přeběhne k pravici

Právo, sil
Liberec

Změnu na kandidátce ve středu na poslední chvíli provedla liberecká sociální demokracie, která nechala vyškrtnout svého kandidáta Michala Vereščáka z devátého místa. Strana se obávala, že by po svém zvolení mohl "dezertovat" k pravici. Jasno neměla ani o financování jeho soukromé kampaně.

Foto: Petr Horník, Právo

ČSSD se obávala vstupu Verešáka do Sněmovny

Článek

„ČSSD odvolala svého kandidáta Michala Vereščáka v 11.30,“ potvrdila Právu Pavlína Kroupová z Krajského úřadu Libereckého kraje. Změny na kandidátkách bylo možné provádět pouze do 14 hodin.

„Důvodem je zvlášť hrubé a zásadní porušení vnitrostranických pravidel a norem pro vedení tzv. preferenční individuální kampaně kandidátem a jeho spolupracovníky,“ sdělil Právu v tiskovém prohlášení krajský šéf ČSSD a europoslanec Robert Dušek. S vyškrtnutím Vereščáka se podle něho ztotožnil jednomyslně celý volební tým.

Přelepoval plakáty spolustraníků

Michal Vereščák, který byl na 9. místě kandidátky, v posledních dnech usiloval v kraji o získání preferenčních hlasů a k tomu použil svou vlastní  kampaň.

„Nechával dokonce přelepovat plakáty i Michala Krause, který je v pořadí na třetím místě kandidátky,“ zmínil Dušek. Hřebíčkem do Vereščákovy rakve patrně byla i veřejná podpora libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS) a chrastavského starosty Michala Canova (TOP 09).

Vereščák: Měl jsem nejčistší kampaň ze všech

To ale Vereščák v rozhovoru s Právem odmítl s tím, že Michala Canova zná dlouhá léta, když jej vyučoval ještě na gymnáziu a následně jako starostu Chrastavy, když s ním spolupracoval v Regionální radě NUTS II Severovýchod.

„Moje kampaň, jak jsem tak měl možnost sledovat, byla nejčistší ze všech. Nemohu za to, že mě podpořili i politici z jiných stran,“ ohradil se Vereščák. Zároveň důrazně popřel, že by jeho lidé přelepovali Krausovy plakáty.

ČSSD: mohl by zvrátit výsledky voleb

„S ohledem na zkušenosti ČSSD s poslaneckými přeběhlíky Pohankou a Melčákem v právě uplynulém volebním období je rozhodnutí krajského volebního týmu vedeno rovněž obavami o možné zneužití preferenční kampaně Michala Vereščáka k prosazení takového zástupce ČSSD do Poslanecké sněmovny, u nějž existuje reálné a velmi vážné podezření z možného „kupování“ některých poslanců ČSSD k zajištění vládní většiny koalice stran v čele s TOP 09 a ODS a k případnému možnému zvrácení volebních výsledků ve prospěch pravice,“ uvedla soc. dem. v prohlášení. Upozornila také na nejasnosti okolo financování jeho soukromé kampaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám