Hlavní obsah

V Česku opět udeří silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý varoval před silnými bouřkami, které se od poledne budou vyskytovat na jihu České republiky. Ve středu se pak bouřky přesunou do Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Mohou je doprovázet kroupy a silný vítr.

Foto: Matthias Rietschel, ČTK

Článek

Výstraha meteorologů platí do noci na čtvrtek. Od úterního odpoledne se budou místní bouřky vyskytovat na jihu a jihozápadě Čech a jihovýchodě Moravy, ve středu odpoledne i ve východních Čechách, na severní Moravě a ve Slezsku, uvedl ústav.

Výstraha platí pro Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj a Vysočinu. Od středy se varování rozšíří i na Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Bouřky mohou být ojediněle provázeny nárazy větru o rychlosti až 75 kilometrů v hodině a kroupami. Napršet by mohlo až 30 milimetrů srážek. "Přívalové srážky se mohou ojediněle projevit prudkým stokem ze svahů, rozvodněním malých vodních toků, zatopením níže položených míst, sklepů, garáží, bytů a podobně," upozornili také meteorologové. Kvůli silnému větru mohou také padat stromy.

Bouřky se prohnaly Českou republikou už v pondělí, na Liberecku a Českolipsku připravila bouře o dodávky elektřiny několik desítek domácností. Kvůli popadaným stromům byla také přerušena doprava na železniční trati ze Svoru na Českolipsku na Jedlovou. Na jihu Čech také hasiči vyjížděli k vyvráceným stromům, na jižní Moravě a v Pardubickém kraji navíc zůstaly po bouřkách zaplavené sklepy.

V Moravskoslezském kraji přibývají sesuvy půdy, toky jsou klidné

V Moravskoslezském kraji nadále přibývají sesuvy podmáčených svahů. Jejich počet přesáhl čtyřicítku, v pondělí jich bylo přes 30. Nové sesuvy zatím zásadně neohrožují obydlí. Celkový stav na tocích je klidný. První povodňový stupeň od pondělí přetrvává jen na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku a na Opavě v Děhylově na Opavsku.

Nejčastěji se půda sesouvá na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Kvůli sesuvům půdy bylo doposud evakuováno téměř 20 a ohroženo přes 40 lidí. Podle kraje celkem ohrozily či ohrožují kolem 35 objektů, nejméně třem rodinným domům hrozí demolice.

Nejrozsáhlejší sesuv je na zalesněném svahu Gírová na Jablunkovsku, který už zasahuje území o 35 hektarech.

Hladiny toků v kraji by neměly výrazně ovlivnit ani očekávané přeháňky a bouřky. "Je otázkou, zda nás zasáhnou. Během týdne hrozí i vydatnější déšť, ale intenzivní srážky by měly být s dostatečnými odstupy," řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám