Hlavní obsah

Kovářové nezbude na nákup náramků pro domácí vězně

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud ministr financí Eduard Janota myslí nejnovější rozpočtová opatření vážně, nezbude ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové než zapomenout na avizovaný nákup nových aut a možná i odložit nákup náramků na hlídání domácích vězňů. Na ministerstvu se má také propouštět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Oba tendry, které ministerstvo spravedlnosti letos vyhlásilo, jsou podle Kovářové v ohrožení. Za nákup náramků pro vězně, který provází podezření, že je šit na míru budoucímu vítězi, plánovalo ministerstvo v příštích deseti letech utratit dvě miliardy korun.

Obnova vozového parku měla v příštích čtyřech letech vyjít na 110 miliónů korun, z toho 17 miliónů má ministerstvo zaplatit ještě letos. Jenže ministr Janota poté, co v Poslanecké sněmovně prošly návrhy na zvýšení výdajů rozpočtu, přitvrdil. Nejenže v polovině roku neuvolní vázané prostředky, které ministrům zmrazil v lednu, ale žádá další škrty v provozních výdajích.

Musí ušetřit ještě 1,3 miliardy

„My jsme doposud vázali čtyři procenta rozpočtu, teď bude podle neoficiálních odhadů nutno do konce roku ušetřit ještě další dvě,“ prozradila Právu Kovářová.

Z původně plánovaného rozpočtu na letošní rok ve výši 22 miliard tak bude ministerstvo muset ušetřit zhruba 1,3 miliardy.

„Otázka je, z čeho by justice měla šetřit, když skoro tři čtvrtiny všech prostředků jdou na platy a odvody za zaměstnance,“ uvedla Kovářová.

„Dost vážně se může stát, že se nebudou nakupovat žádná auta, i když vysoutěžíme dobré ceny. Auta se nakupují z investičních prostředků a my máme na celý rok na údržbu dvou stovek objektů soudů, státních zastupitelství nebo věznic všeho všudy tři sta miliónů korun. To je směšná částka,“ sdělila ministryně.

Odložit se podle ní může i dlouho plánovaný nákup náramků pro vězně. „Jestli dojde k takovému velkému škrcení, tak se to může stát,“ podotkla Kovářová.

Na soudech propouštět nechce

U náramků podle ní záleží na tom, jaký způsob financování která firma nabídne. Část ceny tvoří nákup systému, část dodávka služeb, takže peníze by se měly vyčleňovat z více kapitol.

Za rok působení ve funkci snížila Kovářová podle vlastních slov počet ministerských úředníků o třicet, což je zhruba deset procent. O dva milióny srazila také výdaje za pojištění aut, telefony, zahraniční cesty a elektřinu.

„Dovedu si představit i další propouštění zaměstnanců, ovšem jen na ministerstvu. Nedovedu si představit, že by se na přetížených soudech a státních zastupitelstvích propouštěl administrativní aparát,“ uvedla ministryně.

Svému ekonomickému náměstkovi Jaroslavu Gackovi prý už vydala pokyn, aby se žádní další zaměstnanci nepřijímali. „Naopak budeme pracovat dál na snižování počtu lidí na ministerstvu,“ dodala Kovářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám