Hlavní obsah

Chmiel: ČSSD mi znemožnila informovat kraje o pomoci po povodních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel (nominovaný ODS) v neděli nařkl ČSSD z toho, že mu znemožnila představit hejtmanům možnosti, jak z evropských fondů pomoci regionům, které postihla povodeň. Chování ČSSD je podle něj příkladem "předvolebního, slušně řečeno, pragmatismu", uvedl v tiskové zprávě, kterou zaslala jeho mluvčí Michaela Jelínková. Sociálnědemokratičtí hejtmani stojí v čele krajů od vítězných voleb v roce 2008.

Článek

Povodně zasáhly od konce minulého týdne Moravu. Hejtmani předběžně spočítali, že voda tam způsobila škody za miliardy korun. Záplavy si vyžádaly jednu oběť - na přelomu minulého a tohoto týdne zahynula v Třinci devětašedesátiletá žena. Postižené oblasti v sobotu navštívili premiér Jan Fischer a šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Shodli se, že česká vláda by se měla snažit získat pomoc z Fondu solidarity EU.

"Celkově považuji způsob, jakým část ČSSD přistupuje k evropské problematice - zcela účelově, stranicky a bez skutečného zájmu o věc - za alarmující," uvedl Chmiel. Právě v oblasti evropské politiky je podle něj konstruktivní postup vnitrostátních aktérů klíčový. "ČSSD ale ukazuje, že od loňského března, kdy svržením vlády poškodila reputaci i zájmy ČR v Evropě i ve světě, se její přístup nezměnil ani o píď," zdůraznil Chmiel v dnešní tiskové zprávě.

Chmiel v ní rovněž kritizoval ČSSD, že se nepodílí na přípravě tzv. Strategie 2020, strategického dokumentu, který dokončují české úřady a který má na dalších deset let určit směřování Česka v oblasti zaměstnanosti, vědy a výzkumu, redukce emisí, vzdělání a chudoby. Česká televize v sobotu připomněla, že strategii má 17. června posvětit summit EU, ale čeští politici již nyní anoncují, že po volbách chtějí dokument upravit.

Podle ministra se zástupci ČSSD a tripartity chovali "nadmíru nekonstruktivně" a nepředložili k přípravě této strategie žádné návrhy. "I přes svůj omezený mandát věnovala současná vláda maximální úsilí odborné přípravě materiálu a je zcela politováníhodné, pokud některé politické subjekty zneužívají tohoto tématu jako nástroje předvolebního boje," poznamenal Chmiel.

Reklama

Výběr článků

Načítám