Hlavní obsah

Fischer: Zatopené oblasti by mohly získat peníze od EU

Právo, Aleš Honus

Česká vláda zváží možnost žádosti o finanční pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. V sobotu to v Karviné po krátkém setkání s předsedou Evropského parlamentu Jerzy Buzkem řekl předseda vlády Jan Fischer.

Článek

Jerzy Buzek i Jan Fischer se během své krátké návštěvy zaplavených oblastí setkali v Karviné-Darkově, kde pod vodou skončila řada rodinných domků, ale také místní restaurace a škola.

„Polsko, které je velmi zasaženo povodněmi, zřejmě bude žádat o peníze z Fondu solidarity. My budeme analyzovat, zdali je možnost se k tomu připojit. Záleží na tom, jak ty škody budou vysoké. V každém případě budeme v této věci postupovat v koordinaci s polskými i se slovenskými kolegy,“ řekl Fischer.

Fond solidarity EU byl založen po záplavách, které před osmi lety zpustošily několik evropských zemí. Pomoc je určena členským i přistupujícím státům, které jsou postiženy velkými přírodními katastrofami. Nárok na pomoc mají země, ve kterých živelné pohromy způsobí škody vyšší než 0,6 procenta HDP.

„Máme měsíc na to, abychom spočítali škody. Po měsíci, pokud budou ztráty opravdu velmi vysoké, bude možné požádat o pomoc z Fondu solidarity EU,“ řekl novinářům v Karviné Jerzy Buzek.

Předseda vlády Jan Fischer se během své návštěvy, při které ho doprovázel hejtman Jaroslav Palas ČSSD), zastavil nejenom v Karviné-Darkově, ale také v Bohumíně. „Byla to druhá příležitost, jak nahlédnout na území postižená povodněmi. Letošní povodně jsou jiného typu než loni, ale to neštěstí těch lidí je stejné. Jsem ale přesvědčen, že se následky podaří v rozumném termínu zvládnout,“ dodal Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám