Hlavní obsah

Horní Bludovice trnou hrůzou. Sesuv půdy do řeky by je zatopil

Právo, Novinky, ČTK, ab, jas
Aktualizováno

Zatímco voda v moravských řekách postupně klesá, i nadále pokračují sesuvy půdy. Od čtvrtečního dopoledne, kdy se výrazně sesunul svah v Horních Bludovicích nad řekou Lučinou, zůstávají místní obyvatelé v napětí, zda zemina nezasype koryto říčky. To by způsobilo lokální povodeň. Sesuvy patrně budou podle mluvčí kraje přibývat.

Článek

„Noční posun byl asi o deset centimetrů, takže oproti včerejšku a středě se to zpomalilo. Část zeminy je v řece, voda ji odnáší. Odnáší i stromy, které tam sjíždějí, hrozí tak, že stromy ucpou koryto,“ řekl Právu starosta Horních Bludovic Zdeněk Knyč.

Pokud by se svah sesunul do řeky natolik, že by ji zatarasil, voda by se rozlila a ohrozila by šest rodinných domů. Povodí Odry v takovém případě zastaví vypouštění Žermanické přehrady.

Energetici přerušili dodávky elektřiny

Část ulice Frýdecká v Horních Bludovicích je pořád uzavřená, až do doby zabezpečení cesty před možným pádem drátů nízkého napětí na cestu. Společnost ČEZ zhruba do dnešní 16. hodiny zabezpečí doplnění dalšího sloupu nízkého napětí, aby se zabránilo případnému pádu drátů na silnici.

Po dobu nezbytně nutnou se zde přeruší dodávka elektřiny. Svah se posunul zhruba o jeden a půl metru. Délka zasaženého území je asi 250 metrů. Geolog se sedmičlenným týmem provedl průzkum narušeného svahu.

Jak dále řekl Knyč, pokud by tato situace nastala, podnik Povodí Odry by omezil vypouštění vody ze Žermanické přehrady. Rodiny ze dvou domů, jednoho pod svahem a druhého nedaleko řeky, na noc svá obydlí opustily. Podle starosty se ale díky mírnému zlepšení mohly v pátek ráno vrátit zpět domů.

Na Lučině v Žermanicích a v Bludovicích platí spolu s dalšími třemi místy v Moravskoslezském kraji třetí stupeň povodňové aktivity. Třetí stupeň platí také na řece Moravě v Lanžhotě, i tam však voda v posledních hodinách pozvolna klesá.

Sesuvy budou přibývat

"Během tří až pěti dnů budou sesuvy půdy přibývat, protože jílovité podloží se bude postupně uvolňovat," řekla mluvčí kraje Šárka Vlčková. Podle ní jde většinou o pozvolné a pomalé sesuvy. Geologové budou celé zaplavené území kraje prozkoumávat nejméně 14 dní.

Do pátečního rána spadlo podle hydrometeorologů v Moravskoslezském kraji za posledních 24 hodin okolo 15 milimetrů srážek. Maximální intenzity dosáhly srážky kolem půlnoci.

Na zhruba 20 místech na severu Moravy a ve Slezsku pokračují půdní sesuvy. Pozitivem je, že alespoň prozatím neohrožují lidské životy.

Místo (počet sesuvů)bylo/je ohroženo
Havířov (4x)domy, autoservis, zahrady, potok Stružník
Dolní Domaslavic (1x)rodinné domy, chatky
Bukovec/Mosty u Jablunkova (1x)domy, lesy, komunikace
Karviná (2x)domy, komunikace
Fryčovice (1x)rodinný dům
Vendryně (1x)komunikace
Kunčice pod Ondřejníkem (2x)chatky, zahrady, komunikace
Petřkovice (1x)rodinný dům
Řepiště (2x)rodinný dům, zahrada
Skalice (Frýdek-Místek) (3x)komunikace
Místek (Frýdek-Místek) (1x)koryto Hodoňovického náhonu
Český Těšín (2x)obytný dům
Markvartovice (1x)rodinné domy
Stará Ves nad Ondřejnicí (1x)*zatím neuvedeno
Tichá (1x)komunikace
Jablunkov (1x)rodinné domy
Těrlicko*zatím neuvedeno
Horní Bludovice (1x)řeka Lučina,komunikace, elektrické vedení
Zdroj: Krajský úřad v Ostravě

Další vývoj je velmi těžké predikovat a záleží na mnoha faktorech. I odborníci hovoří o sesuvech coby o lavině, které lze předcházet, ale v okamžiku vzniku jim již nelze prakticky zabránit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám