Hlavní obsah

Geolog k sesuvům: je to jako lavina, nedá se to zastavit

Novinky, jas

Sesuvy půdy, k nimž v současnosti po dlouhotrvajících deštích dochází ve svažitých terénech Moravy a Slezska, jsou podle docenta Petra Konečného z ostravské pobočky Ústavu geoniky Akademie věd ČR dány především výskytem půd s jílovitými součástmi, které působením vody změní mechanické vlastnosti a naruší tím stabilitu svahu.

Foto: Právo

Sesuv půdy v Havířově

Článek

"Je to jako lavina, jak se to jednou posune, už se to nedá zastavit," připodobnil geolog laikům sesuv. Jediný rozdíl je podle něj v tom, že lavina udeří během okamžiku, svah se může sunout týdny i měsíce.

Konečný přirovnal úhel vnitřního tření k úhlu žebříku, který si stále víc podsekáváme. "Nakonec bude úhel tak malý, že žebřík ujede," podotkl Konečný a dodal, že něco podobného se stane i se svahem. Jílové části se zavlaží, jakoby namažou a začnou klouzat. Na rozdíl od písčitých půd totiž vlhkost špatně odvádějí.

Teprve druhotný problém podle něj představuje střídání propustných a nepropustných vrstev flyšového pásma, které rozdílně vsakují vodu, nerovnoměrně ztěžknou a jsou náchylné k sesuvům.

Foto: Michala Říhová, Právo

Jeden z domů postižený sesuvem půdy

Konečný také upozornil, že opětovné vysychání svahů bude velmi pozvolné a v závislosti na dalších faktorech bude trvat minimálně týdny.

Geologové jsou schopni určit potenciálně nestabilní svah, nicméně jediným účinným způsobem, jak sesuvům čelit, je podle Konečného prevence.

"Nejlepší je samozřejmě nemít baráky tam, kde jsou svážné terény," podotkl Konečný a dodal, že řešením není postavit dům "o pár metrů vedle", ale posunout jej třeba o pět kilometrů.

Důležité je podle něj zabránit vodě, aby se do svahu dostala. Tomu se dá napomoci například vhodným osázením, drenáží či rafinovanými odvodňovacími systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám