Hlavní obsah

Jančík zůstává starostou, zastupitelstvo na chodbě nebylo usnášeníschopné

Praha
Aktualizováno

Starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) zůstává i po čtvrtečním improvizovaném jednání zastupitelstva ve své funkci. Jančík ve čtvrtek ráno zrušil zasedání obvodního zastupitelstva, na kterém ho chtěli jeho oponenti odvolat. Opozice nakonec nebyla usnášeníschopná, na improvizované zasedání na chodbě se totiž dostavilo jen 19 z 43 členů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skandály opředený starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Nepřišel ani Jančík, podle mluvčího smíchovské radnice Radovana Myslíka má neschopenku.

Zasedání ve stísněných prostorách mezi schodištěm a výtahem zahájil kolem 13:15 první místostarosta Petr Horák (ODS), který odvolání Jančíka taktéž podporoval. Kvůli nedostatečnému počtu zastupitelů ale musel jednání ukončit. Jako nový termín konání stanovil 3. červen. Jančík již před tím přesunul čtvrteční jednání na 10. června.

Jančík zrušení zasedání odůvodnil tím, že větší počet zastupitelů se omluvil. "Zasedání ZMČ by bylo z tohoto důvodu neusnášeníschopné," uvedl Jančík na webu Prahy 5.

"Svůj krok jsem samozřejmě konzultoval s předsedy koaličních klubů," informoval Jančík.

Nemá na to právo, protestovala opozice

Starosta podle opozičního zastupitele Lukáše Budína (SZ) řádně svolané jednání jen tak nějakým výkřikem zrušit nemůže.

"Může to udělat až na místě, pokud by zastupitelstvo bylo neusnášeníschopné," reagoval pro Právo Budín. „Je velká pravděpodobnost, že hlasů bude dost,“ odhadoval ještě před zasedáním Budín.

Někteří členové opozice v předchozích dnech tvrdili, že je na 90 procent jisté, že se jim dnes Jančíka podaří odvolat. Proti Jančíkovi se totiž postavili i lidé, kteří ho dosud podporovali. Opozice zamýšlela sesadit nejen starostu Jančíka, ale následně i dalších osm členů městské rady. Jančík byl přesvědčen, že svou pozici uhájí.

Jančík ztrácí podporu

Jančíka dosud na radnici podporovala část ODS, ČSSD, SNK ED a někteří nezávislí zastupitelé. Smíchovský starosta v poslední době ztratil několik hlasů ODS, začal se totiž proti němu stavět jeho první místostarosta Petr Horák (ODS). S ním údajně sympatizuje několik dalších členů ODS.

S podporou Jančíkovi nyní váhají také sociální demokraté, jejichž předsedou je v Praze 5 Jiří Paroubek. Už dříve uvedl, že pokud se prokáže, že Jančík vystudoval plzeňská práva nestandardně, ČSSD jej přestane podporovat.

Jančík v polovině dubna přišel o post místopředsedy pražské ODS, což bylo považováno za výrazné oslabení pražského primátora Pavla Béma (ODS).

Někteří straníci tvrdili, že odvolání Jančíka má zlepšit pověst ODS před nadcházejícími sněmovními volbami. V Praze, jejich tradiční baště, kde občanští demokraté pravidelně s velkým náskokem vyhrávali volby, totiž začali v posledních měsících výrazně ztrácet voličskou přízeň.

MILAN JANČÍK
Narozen 24. října 1959, Prostějov
STUDIUM
Studoval konzervatoř v Brně, později zpěv v Ostravě a Praze, v roce 2004 dokončil právnickou fakultu v Plzni (jeho studium bylo během současné kauzy kolem plzeňských práv zpochybňováno, proti tomu se Jančík ostře ohradil), na Brno International Bussines School získal titul MBA.
POLITIKA
Od roku 2002 starosta Prahy 5, předtím čtyři roky místostarosta; v zastupitelstvu městské části zasedl poprvé jako náhradník po volbách v roce 1994, od roku 2002 je členem zastupitelstva hlavního města; začátkem 80. letech působil v divadlech v Olomouci a Ostravě, od poloviny 80. let se věnoval sborovému zpěvu v Praze a vedl také sbor Českého rozhlasu.
V ODS je od roku 1994, loni v listopadu byl zvolen jedním z místopředsedů pražské ODS.
Jančíkova osoba dlouhodobě rozděluje ODS v Praze 5, po komunálních volbách v roce 2006 se proto část zastupitelů zvolených za občanské demokraty ocitla v opozici. Jančík sám pak získal v komunálních volbách v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovuzvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.
Opoziční zastupitelé Prahy 5 se pokusili Jančíka opakovaně z funkce starosty odvolat, ale neuspěli.
KAUZY
Jančíkovo jméno figurovalo v řadě kauz, například v listopadu 2002 údajně najel automobilem do městského strážníka na tehdy uzavřeném Mánesově mostě. Jančík to popřel, policie nakonec případ postoupila magistrátu, který věc odložil.
Jančíkovi odpůrci poukazovali také na údajně nevýhodný prodej Ženských domovů na Smíchově. Radnice Prahy 5 budovu v roce 2001 prodala tehdejšímu nájemci, firmě Akcent Praha Group, za 130 miliónů korun. Prodej organizoval Jančík ještě ve funkci místostarosty.
Případ prodeje domu v Zubatého ulici, který radnice prodala soukromé firmě, i když o něj stáli nájemníci, dokonce vyšetřovala policie. Nájemníci starostu podezřívali z pletichy při veřejné soutěži. Podle policie se trestný čin nestal, státní zástupce to potvrdil.
Policie vyšetřovala také smlouvy s firmou Agentura Praha 5, která pro městskou část vymáhala po neplatičích nájemné. Ani v tomto případě ale vyšetřovatelé nezjistili žádný trestný čin. Letos v březnu podala organizace Transparency International (TIC) na Jančíka a další představitele radnice kvůli smlouvám mezi Prahou 5 a společností Agentura Praha 5 trestní oznámení.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám