Hlavní obsah

Nečas vyděsil ODS žádostí, aby poslanci odešli z firem

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Očekávání, že lídr ODS Petr Nečas to nebude mít příliš snadné, se naplňují. Příkladem je jeho snaha, aby nejen kandidáti na ministry, ale také poslanci ODS odešli ze soukromých, státních či obecních firem. Mnozí poslanci se pod příslibem anonymity pro Právo vyjádřili, že je požadavek velmi překvapil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

"Vyvolalo to zděšení," řekl jeden z nich. Nečas v sobotním rozhovoru pro Právo uvedl, že považuje u ústavních činitelů odchod z orgánů společností za automatický.

"Petr Nečas svoje stanovisko upřesnil (uvnitř strany) v tom smyslu, že se má jednat pouze o kandidáty do vlády, nikoli o poslance," řekl Právu jeden z místopředsedů ODS, který si nepřál být jmenován.

"Kdo jiný by to měl dělat?"

Nečas je podle informací Práva pod velkým tlakem. Mnozí poslanci jeho požadavek na odchod z firem nechápou s argumentací, že často zastupují zájmy státu. „A kdo jiný by to měl dělat? Úředníci?“ zeptal se jeden z poslanců.

Také Nečas v rozhovoru pro Právo připomněl, že většinou nejde o klasické soukromé firmy, ale o společnosti v rámci veřejného sektoru, kde poslanci zastupují stát. „To za prvé. Za druhé – ano, v případě, že tito lidé půjdou do ústavních funkcí typu poslanec, ministr a podobně, tak musí velmi bryskně tuto situaci vyřešit,“ uvedl Nečas.

Na dotaz, zda je bude k odchodu vyzývat, odpověděl: „To je tak automatické, jako že si po použití toalety umyjete ruce. Je to z hlediska politické hygieny podobně nezbytný krok. Také nebudete dospělému člověku říkat, co má udělat po použití toalety.“

Odchod ministrů z firem už nyní nařizuje zákon

Pokud by Nečas trval pouze na odchodu ministrů z firem, prakticky by šlo pouze o požadavek, který už nyní nařizuje zákon o střetu zájmů. Podle něj ministři až na výjimky nesmějí působit ve statutárních, řídících, dozorčích či kontrolních orgánech firem.

Nečas svou úvahu sdělil na dotaz, který se týkal takzvaného kompetenčního týmu. Z jeho řad by mohli vzejít případní ministři za ODS.

Kandidát na šéfa financí Martin Kocourek je předsedou dozorčí rady ČEZ. První místopředseda ODS David Vodrážka, který je kandidátem na resort životního prostředí, je předsedou představenstva pražského Dopravního podniku. Lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil, s nímž se počítá pro hospodářství, podnikání a zaměstnanost, působí v podnicích Lesy ČR či Letiště Ostrava.

Reklama

Související články

Nečas: Maskulinní tón v ODS se mi nelíbí

Petr Nečas, který z pozice lídra vede občanské demokraty do nadcházejících voleb, v rozhovoru pro Právo připouští, že by mohl kandidovat na předsednický post...

Výběr článků

Načítám