Hlavní obsah

Přehradu ohrozí jen zemětřesení či pád velkého letadla

Právo, Denisa Telaříková

Přehrady jsou konstruovány tak, aby vydržely velký nápor vody, a to i v povodňové situaci, jaká v posledních dnech sužuje Moravskoslezský a další kraje. V rozhovoru pro Právo to řekl Čestmír Vlček, obchodní ředitel Povodí Odry.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Článek

Po velké vodě ohrožují obyvatele Moravskoslezského kraje sesuvy půdy. Jaká je současná situace?

V souvislosti s povodní sledujeme pohyb zeminy v obci Dolní Domaslavice na Frýdecko-Místecku v blízkosti přehrady Žermanice. Případný sesuv do přehrady by znamenal pouze technické obtíže, k ohrožení bezpečnosti přehrady by nedošlo. Ohrožené místo se totiž nachází přibližně tři kilometry od hráze přehrady. Otázka sesuvů půdy bude vyhodnocena společně s ostatními tématy v rámci zprávy o letošní povodni. Tato zpráva se zpracovává po každé povodni, dokončena bude zhruba na přelomu června a července.

Co by se muselo stát, aby některá z přehrad v kraji nápor vody nevydržela?

Přehrady jsou konstruovány a provozovány tak, aby nápor vody včetně povodňových situací bezpečně zvládly. Bezpečnost přehrady teoreticky může ohrozit pouze katastrofa velkého rozsahu: například silné zemětřesení nebo pád velkého letadla.

Ohrožují sesuvy půdy i toky řek?

Ne. V tuto chvíli nemáme žádné informace o rozsáhlejším sesuvu půdy a nějakém konkrétním nebezpečí na tocích v našem povodí.

V jakém stavu jsou nyní přehrady v Moravskoslezském kraji? Dá se říci, že zvládly tuto velkou vodu?

Přehrady během těchto povodní jednoznačně splnily svůj účel. Dokázaly zadržet vodu po dobu kulminace průtoku na vodních tocích. Bez nich by v pondělí, v době kulminace povodně, protékalo velkými řekami přibližně o jeden metr více vody. Vznikly by tak větší škody.

Kolik vody vodní díla zachytila?

Celkem zhruba 60 miliónů metrů krychlových.

Polsko se obávalo, že bude Povodí Odry z vodních děl vypouštět větší množství vody, což by mohlo u nich zhoršit situaci. Byly tyto obavy opodstatněné?

V žádném případě. Přehrady v Povodí Odry dokázaly zmírnit následky povodní na české i polské straně. Odpouštění nyní naplněných přehrad bude probíhat, až poklesnou průtoky v řekách. To už nebude hrozit žádné riziko v dolních tocích řek na české straně, tím méně na straně polské.

Někteří lidé poukazují na skutečnost, že jste přehrady začali vypouštět pozdě a nedostatečně jste připravili prostor pro velkou vodu...

Zvětšování retenčního prostoru se děje v závislosti na množství předpovídaných srážek. Nehledě na to, že množství skutečných srážek bylo nyní výrazně vyšší, než udávala předpověď. Volný prostor v přehradách byl ale i tak dostatečný. Dokazuje to průběh povodně, kdy po celou dobu přehrady vodu prakticky neodpouštěly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám