Hlavní obsah

Na Lysé hoře napadlo půl metru sněhu

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř v půl metru sněhu se brodí lidé na Lysé hoře. „Máme tady 46 centimetrů sněhu a stále sněží. Občas sníh vystřídá déšť či déšť se sněhem,“ řekl v úterý Právu meteorolog z Lysé hory Stanislav Ondruch. Jak dodal, tolik sněhu v květnu nepamatuje.

Článek

„Současné počasí není normální, jsou extrémní srážky,“ konstatoval. Loni je sice podle jeho slov překvapil sníh v červnu, „ale to napadl jen jeden centimetr“.

V pondělí ráno naměřila meteorologická stanice na Lysé hoře zpětně za čtyřiadvacet hodin 163,8 milimetru srážek, což je podle odborníků jedna desetina ročních srážek.

„V úterý ráno jsme zaznamenali pokles srážek za prošlých čtyřiadvacet hodin. Napadlo zde 99,6 milimetru srážek,“ doplnil Ondruch.

Podle ostravské meteoroložky Mirky Mrázkové však byly při povodni v červenci 1997 denní srážky na Lysé hoře ještě větší.

„Například 6. července 1997 zde byl denní úhrn srážek více než 233 milimetrů. O den později pak ranní měření na Lysé hoře vykázalo 170,7 milimetru srážek,“ uvedla Mrázková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám