Hlavní obsah

Jih Moravy se připravuje na krutou reprízu roku 1997

Právo, Milan Vojtek
Rohatec, Strážnice

Jih Moravy je ve střehu, voda, která se na kraj žene, si v ničem nezadá s povodněmi, jaké byly v roce 1997. Kdo může, chystá se na nejhorší. Hasiči od pondělního večera celou noc a ještě v úterý stavěli hráz u řeky Moravy v Hodoníně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči u Hodonína staví protipovodňové hráze.

Článek

V pondělí krátce po osmnácté hodině zvedly požární sirény a zaslané SMS zprávy do akce šestnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Čekal na ně úkol položit geotextilii a val z pytlů písku na místo přelivu v oblasti Skařinské hráze na pravém břehu Moravy. Až do úterního odpoledne se na místě vystřídalo pětatřicet jednotek hasičů z Hodonínska a Břeclavska, včetně profesionálních hasičů z Brna.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pracovníci povodí Moravy staví bariéru na bezpečnostním přelivu.

„V tomto okamžiku je na místě stále 130 profesionálních a dobrovolných hasičů,“ uvedl v úterý před polednem mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Cílem práce je stabilizace hráze. Když v roce 2006 přetekla, začala ji voda rozplavovat a hrozila zalitím celého Podluží.

Minulé povodně byly cennou zkušeností

„Je lepší dnes položit po hrázi tisíc pytlů, než jako v roce 2006 naházet ze člunů do díry nějakých skoro čtyři tisíce pytlů,“ řekl jeden z hasičů. Podmínky, v nichž zabahnění a unavení muži pracují, nejsou příjemné. Geotextilie přefiltrovala břeh v klouzavé bahno, v němž hasiči jeden za druhým stěhují stovky pytlů z aut na místo potřeby.

„Podle propočtů, které jsem dostal, budou letošní povodně, co se týká průtoku vody v Moravě, srovnatelné s velkou vodou z roku 1997,“ uvedl hejtman Michal Hašek. Věří ale, že byť je z protipovodňových opatření hotová jen část, pomůže k ochránění lidí na nejproblémovějších místech. Podle hejtmana je v okolí řeky nejvíce ohrožena část Rohatce na Hodonínsku.

„Z dolní části obce, kde je přístav, nám nebezpečí nehrozí, tam jsou hráze dostatečně vysoké. Problémem je místo, kde Morava překonává silnici I/55 z Hodonína do Veselí nad Moravou. Tam jsou hráze nízké, voda je snadno překoná a přes louky se dostane do obce,“ řekl starosta Rohatce Miroslav Králík (nezávislý).

Na starostova slova došlo, voda se skutečně přelila pod mostem přes hráze, do úterního večera ale zaplavovala pouze louky a pole kolem obce. Sedmadvacet hasičů již v předstihu vystavělo val z pytlů v nejníže položených částech obce.

Kulminace povodňové vlny se čeká až ve čtvrtek

Moravský Písek na Hodonínsku možná dostane možnost vyzkoušet si protipovodňové hráze kolem obce, které byly vystavěny po předchozích povodních.

Ve střehu jsou také v Lanžhotě na Břeclavsku. Starosta František Hrnčíř (nezávislý) řekl, že osmikubíkový průtok vody říčkou Kyjovka je na hranicích propustnosti mostu pod městem. Protože se ale zvýší na deset kubíků, musí chystat pytle s pískem, aby uchránili okolní zástavbu. Voda v Moravě i v úterý dále stoupala. Kulminovat bude pravděpodobně v noci na čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké záběry zaplaveného Bohumína

Během noci se stav toků v Moravskoslezském kraji snížil, ráno však opět stoupají. Podle meteorologů by mělo pršet až do pátku. V regionu má napadnout až 70...

Výběr článků

Načítám