Hlavní obsah

Ve Sněmovně jsou dvě nové poslankyně. Na dva týdny

Praha

Sněmovna je po dnešku zase kompletní. Jejími plnoprávnými členkami se složením slibu staly na dva týdny Klára Slámová (zvolena za ODS) a Yvona Kubjátová (ČSSD). V dolní komoře nahradily Daniela Reisiegla (ODS), jenž zamířil do Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), a bývalého předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), který na členství v dolní komoře rezignoval po kauzách s dotací a půjčkami.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Slámová ve Sněmovně

Článek

Slámovou a Kubjátovou čeká do sněmovních voleb, a tím i do konce současného funkčního období jen nynější řádná sněmovní schůze. Poslanci na ní rozhodnou například o zvýšení mateřské na loňskou úroveň a mají jednat o vládním protikorupčním balíčku, regulaci lobbingu nebo o zahrádkářském zákonu.

Foto: Fluger René, ČTK

Nové poslankyně Klára Slámová (vpravo, zvolena za ODS) a Yvona Kubjátová (vlevo, zvolena za ČSSD) převzaly už 6. května od místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) osvědčení o nabytí mandátu.

Reisiegel se stal koncem dubna členem kolegia NKÚ, čímž mu zanikl mandát. Advokátka Slámová, která byla před čtyřmi lety kandidátkou ODS, z této strany později vystoupila. Nyní vede pražskou kandidátku Suverenity Jany Bobošíkové. Kubjátová je náměstkyní olomouckého hejtmana.

V nynějším volebním období opustilo Sněmovnu celkem 23 poslanců. Důvody měli rozličné, od zdravotních po zvolení do funkcí, které nejsou slučitelné s poslaneckým mandátem.

V úvodu schůze poslanci uctili minutou ticha památku ombudsmana Otakara Motejla, který zemřel 9. května ve věku 77 let po krátké nemoci. Motejlova nástupce navrhnou prezident a Senát, z návrhů budou vybírat ale zřejmě až noví poslanci po květnových parlamentních volbách. Na volbu mají zákonem danou šedesátidenní lhůtu, která má skončit začátkem července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám