Hlavní obsah

Google v Praze sbíral citlivá data, úřad s ním vede správní řízení

Právo, svj
Aktualizováno

Český Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vede s americkým internetovým gigantem Google správní řízení kvůli sběru citlivých osobních informací při mapování ulic v Praze pro službu Street View. Právu to v pondělí sdělila mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Článek

„Společnosti Google jsme odeslali oznámení o zahájení správního řízení 21. dubna. Doručenku o jeho převzetí jsme obdrželi v pondělí vpodvečer,“ řekla Právu Štěpánková.

ÚOOÚ podle ní začal šetřit celou řadu nejasností týkajících se projektu pořizování fotografií firemními auty Google. Firma údajně v některých zemích současně sbírala také osobní informace zasílané po nezabezpečených bezdrátových sítích. Mohla se tak dostat i k e-mailovým zprávám, které si lidé bezdrátově zasílají, a podle některých expertů zřejmě i k heslům.

Google vyšetřují i další země

Google už vyšetřují i podobné úřady v jiných zemích, například v sousedním Německu. V Česku obecně hrozí ve správním řízení, které může trvat i několik měsíců, pokuta až 10 miliónů korun.

Google se ke sběru citlivých dat v desítkách zemí přiznal minulý týden, nicméně jeho vedení tvrdí, že získání osobních údajů bylo nechtěné, firma je nikdy nepoužila a k žádné třetí straně se nedostaly.

Podle německého listu Der Spiegel ale přiznání padlo až poté, co na firmu zatlačily německé úřady.

Google teď podle zahraničních médií bude muset společně s úřady přijít s návrhem řešení, jakým vhodným způsobem se získaných dat zbavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám