Hlavní obsah

Při záplavách by mohlo pomáhat až 800 vojáků, rozhodla vláda

Vláda v pondělí rozhodla o možnosti nasadit při nynějších záplavách mimo záchranný systém celkem 800 vojáků, už nyní o ně mohou kraje žádat. Novinářům to řekl vicepremiér a ministr obrany Martin Barták. První žádost podle něj vláda obdržela od hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase, který vojáky požádal o 500 mužů především pro odstraňování následků povodní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

"V tuto chvíli je to jediný požadavek, ale my jsme k tomu vládnímu nařízení přistoupili i jako k jakési prevenci," vysvětlil schválení vyššího než Palasem požadovaného počtu ministr obrany.

Vláda se v pondělí dotkla i finanční stránky dopadů povodní. Ministerstvo financí podle Bartáka deklarovalo připravenost pro nynější fázi vyčlenit až 50 milionů korun, o které ale zatím nikdo nepožádal. Resorty zatím nutné práce zvládají "ve své režii".

Barták po mimořádném jednání kabinetu zdůraznil, že integrovaný záchranný systém pracuje bez problémů a vojáci budou případně nasazeni právě až v následné fázi odstraňování následků.

Fischer je v zahraničí informován

Jednání vlády bylo svoláno po konzultacích s předsedou kabinetu Janem Fischerem, který je na zahraniční cestě.  "Je průběžně informován o vývoji věcí a událostí," podotkl vicepremiér.

Vláda také vyslechla informace o tom, jak se povodně dotkly oblastí v gesci ministerstva zemědělství, průmyslu, dopravy či životního prostředí. O práci záchranného systému i meteorologické prognóze informoval ministry generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán.

Pro potřeby krajů jsou vyčleněni ženisté, příslušníci záchranných rot a další specialisté, například geodeti. Vojáci už pomáhají, situaci ze vzduchu v pondělí monitorovaly dva jejich vrtulníky. S Palasem ministři hovořili pomocí videomostu přímo ze Strakovy akademie.

Barták navštíví postiženou Moravu

Třetí let uskuteční v pondělí v podvečer ministr Barták, který se po telefonické domluvě s premiérem Fischerem rozhodl navštívit postiženou severní Moravu. Předpokládá přistání v Olomouci a Ostravě, navštívit by měl i postižené Přerovsko.

Kvůli velké vodě byly v pondělí desítky lidí evakuovány a další se na evakuaci připravují. Na některých místech jsou domácnosti bez elektřiny nebo bez tepla. Uzavřeno je několik železničních tratí a čtyři desítky silnic.

Nejkritičtější je situace v Moravskoslezském kraji a na severu Zlínského kraje, extrémní ohrožení platí pro Vsetínsko, Frýdek-Místek, Karvinsko, Novojičínsko a Ostravsko. Záplavy si zatím vyžádaly jednu oběť - v Třinci se v rozvodněném potoce utopila devětašedesátiletá žena.

Reklama

Související články

Letecké záběry zatopeného Ostravska

Trvalé deště stále zvedají hladiny řek na Moravě. Situace je nejhorší v Bohumíně, na Ostravsku a v okolí Valašského Meziříčí. Karviná je odříznuta od světa....

Výběr článků

Načítám