Hlavní obsah

Volby v Praze by vyhrála ODS následovaná TOP 09

Praha

ODS by získala v Praze nejvíce hlasů, kdyby se nyní konaly volby. Získala by 24,5 procenta, zatímco druhá TOP 09 by měla o tři procentní body méně. Třetí příčku by obsadili sociální demokraté se 17 procenty. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas (ČRo).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

Více než pět procent hlasů, které jsou nutné pro vstup do Sněmovny, by získalo celkem pět stran. V dolní komoře parlamentu by zasedli i zástupci Věcí veřejných (VV), kterým by dalo důvěru 13,5 procenta voličů, komunisty by volilo šest procent Pražanů.

Pod pětiprocentní hranicí by podle průzkumu zůstali zelení s 4,5 procenta hlasů a lidovci a Strana práv občanů - zemanovci shodně s 3,5 procenta hlasů. Dvě procenta by získala Suverenita Jany Bobošíkové.

Volila by velká většina

Voleb by se zúčastnilo 79 procent obyvatel Prahy. V hlavním městě a ve Středočeském kraji lidé ve srovnání s ostatními regiony deklarují nejvyšší volební účast. Celkem 92 procent lidí je už rozhodnuto, komu dá ve volbách hlas.

ODS ovšem oproti minulým volbám podporu ztrácí i v hlavním městě - v roce 2006 zde získala 48,3 procenta hlasů. Voliči ale ubývají i dalším stranám. Sociální demokracie před čtyřmi lety získala 23,29 procenta hlasů, zelení obdrželi 9,19 procenta hlasů a KSČM 7,9. Těsně pod pětiprocentní hranicí zůstali tehdy lidovci se 4,84 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám