Hlavní obsah

Politické strany na severní Moravě přerušily kvůli velké vodě kampaň

– Ostrava
Právo, Jiří Ovčáček

Povodeň zastavila předvolební kampaň v Moravskoslezském kraji. Politické strany přerušily agitaci mezi lidmi a jejich týmy, které za normální situace obrážejí náměstí a návsi, vyrazily na pomoc postiženým velkou vodou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ostravský mítink ČSSD. Archivní foto.

Článek

„Doporučili jsme těm, kteří se zúčastnili kampaně, aby se snažili pomoci,“ řekl Právu lídr kandidátky ČSSD Lubomír Zaorálek. Soc. dem. se navíc rozhodla uspořádat finanční sbírku na pomoc postiženým obcím a lidem.

Podle Zaorálka se obrátili na moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD), aby zjistili nejvíce postižená místa, kam by konkrétně peníze ze sbírky putovaly.

Přerušení kampaně oznámil také lídr moravskoslezské kandidátky ODS Pavel Drobil. „Kandidáti budou k dispozici pro pomoc postiženým lokalitám. ODS na regionální i centrální úrovni připravuje plán, jak lidem v oblastech zasažených velkou vodou efektivně pomoci,“ informovali občanští demokraté.

Volební kampaň v kraji pozastavili rovněž komunisté. „Zachovali jsme se stejně jako při minulých povodních. Vzhledem ke zhoršující se situaci jsme přerušili volební kampaň a naše týmy nyní pomáhají lidem zvládat povodně. Snažíme se pomoci hlavně starším občanům. Zajišťujeme například dodávku pytlů s pískem na ochranu jejich majetku před velkou vodou,“ řekla Právu jednička kandidátky KSČM Kateřina Konečná.

Stejně tak moravskoslezská TOP 09 vyrazila na pomoc lidem postiženým velkou vodou. „Vzhledem k povodni, která postihla východní část našeho kraje, kampaň TOP 09 z pochopitelných důvodů přerušujeme do doby, než se počasí umoudří a než se nám podaří poskytnout nezbytnou základní pomoc všem postiženým,“ uvedl pro Právo lídr kandidátky TOP 09 Pavol Lukša. Ten se zapojil do boje s povodní v Čeladné, kde je starostou.

I Věci veřejné (VV) kampaň pozastavily a vyslaly na pomoc postiženým velkou vodou své členy. „Kampaň jsme pozastavili, naši členové jsou už mezi lidmi a pomáhají. Mezi členy Věcí veřejných jsou i dobrovolní hasiči, kteří také vyrazili na pomoc občanům postiženým povodní,“ sdělila Právu jednička kandidátky VV v Moravskoslezském kraji Kristýna Kočí.

Přemlouvání voličů přerušila také Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ). „My jsme volební kampaň přerušili, poslali jsme lidi do terénu pomáhat občanům postiženým povodní. Jsou-li ohroženy životy, nezbývá nic jiného, než kampaň přerušit a jít pomáhat,“ sdělil lídr kandidátky SPOZ Matej Zachveja, který osobně vyrazil na místa postižená velkou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám