Hlavní obsah

Je lepší, když se důchodci leknou teď, než až jim nepřijde penze, říká Kalousek

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek znovu obhajoval posílání složenek na úhradu státního dluhu jako součást předvolební kampaně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Ministr financí Eduard Janota, kterého do vlády vyslala ODS, se v rozhovoru pro sobotní Právo přihlásil k sympatiím k vaší straně. Je to známá osobnost, budete toho chtít nějak využít v kampani?

My spolupracujeme již 17 let, tak mě jeho postoj nepřekvapil. Co mi udělalo radost, je to, že ho vyjádřil veřejně. Je to odborník. Kdo o veřejných rozpočtech něco ví a projde si programy, aniž by jim dával nálepky pravicové nebo levicové, s kalkulačkou v ruce, tak mu snadno vyjde, že program TOP 09 je jediným programem, který vede k vyrovnaným veřejným rozpočtům. Všechny ostatní vedou do Řecka, rychleji nebo pomaleji.

Ke splynutí duší dvou ministrů financí ale něco chybí – Janota vás kritizuje za to, že nejste ochoten zvyšovat příjmy státního rozpočtu a jdete jen na snížení výdajů.

To je jeho připomínka. Já ji chápu, nicméně jsme přesvědčeni, že to jde vyřešit jen na té výdajové straně. O tom jsme s ním mluvili již stokrát.

A co využití Janotovy přízně v kampani?

Přiznám se, že jsem o tom nepřemýšlel. Pokud by se naskytla příležitost a on řekl ještě někde jinde, že nám fandí, tak mu nebudu bránit. Ale určitě ho k tomu nebudu nutit.

Vaše složenková akce se setkala s velice rozpornými reakcemi. Někteří lidé vám je chtějí posílat zpátky, ať je zaplatíte vy. Už se vám nějaká vrátila?

Nevím, nebyl jsem doma. Ale předpokládám, že to už někdo udělal. To je ale přesně to, proč jsme do toho šli. Nejen u nás, ale i v Řecku lidé říkají: my nikomu nic nedlužíme, státní dluh není náš dluh, ale politiků. Bez ohledu na to, že politici nesou nějakou odpovědnost, je to bohužel dramatický omyl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Složenka na uhrazení státního dluhu, kterou občanům před volbami poslala TOP 09

Jde o dluh nás všech, protože stát nemá jiné peníze než peníze svých občanů a závazky státu nejsou nikoho jiného než těch občanů. A pokud budou lidé volit politiky, kteří jim budou slibovat nové a nové výdaje, tak je potřeba, aby věděli, že si na tu složenku budou psát stále vyšší a vyšší číslo. A že ten dluh stejně jednou budou muset zaplatit. Oni ho už teď každý den platí. I ten důchodce ho platí, kdykoli si něco kupuje a platí vyšší DPH, nebo tím, že nemá tak vysoký důchod.

Právě staré lidi ale forma vaší akce vyděsila nejvíc. Není na místě nějaké vysvětlení, či dokonce omluva?

Mluvil jsem s řadou seniorů, a mnohým se to naopak líbilo. Někteří se ale skutečně lekli. Pokud se někomu z toho udělalo nevolno, tak je nám to velmi líto a skutečně to nebylo naším úmyslem, ale na druhou stranu je lepší, když se někdo trochu lekne a zamyslí se nad skutečným stavem věcí. Upřímně řečeno udělalo se mu nevolno jen z pravdy, kterou nechtěl slyšet, anebo mu někdo říkal, že je to jinak. Je lepší, když se lekne dnes, než aby mu za čtyři roky nepřišel důchod, protože nás zavalily dluhy.

V pátek, během jediného dne, zpráva o ohlasech na složenkovou akci zaznamenala na serveru Novinky.cz milión kliknutí. Máte už vyhodnoceno, zda vám akce u veřejnosti pomohla, nebo ublížila?

Je možné, že jsme někoho nahněvali. Ten, kdo se chce opravdu zamyslet nad obsahem té složenky, se nemůže zlobit. Nahněvali jsme určitě volební štáby jiných politických stran, jejichž sliby budou lidé poměřovat tím, o kolik se zvýší suma na složence. My jsme dostali stovky mailů. Je to tak půl na půl. Půlka píše spontánně, půlka jsou lidé najatí od volebních štábů, což poznáme z adres. Je to asi tak: třetina lidí nás chválí, druhá se zlobí, ale chce si o tom povídat a často je ochotná si to nechat i vysvětlit, a ta třetí skupina chce jen vynadat.

Naštvali jste i některé své případné voliče?

My jsme řekli, že zakládáme politickou stranu, která v programu bude říkat pravdu. Bez ohledu na to, jestli je to populární. Své sliby držíme. Doufám, že pravda nikoho tak nerozzlobila, že by to nemohl překonat. A pokud ano, tak to není náš volič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám