Hlavní obsah

Valašské Meziříčí začalo s evakuací, hladiny řek rychle stoupají

– Ostrava/Zlín • Aktualizováno
Právo, Novinky, Denisa Telaříková, Jiří Růžička

Vytrvalé deště a zvedající se hladiny řek pokazily v neděli večer lidem na východní Moravě a ve Slezsku. Ostravský obvod Slezská Ostrava je připraven na případnou evakuaci obyvatel z části Koblov. Hladiny řek a potoků rychle stoupají i ve Zlínském kraji. Ve Valašském Meziříčí v noci začali evakuovat ubytovnu. Bydlí v ní 70 lidí. Rožnovská Bečva začala večer zaplavovat domy. V kraji je také uzavřeno několik silnic.

Říčka Petrůvka se vylila z břehůVideo: ČTK

 
Článek

"Jednotka profesionálních hasičů vyjela na otevření bytů a ubytovacích prostor v bývalých kasárnách, kam je evakuováno 70 osob z ohrožené ubytovny. Ubytovna je položena v místech ohrožení záplavou," uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Voda také úplně odřízla obec Choryně, zavřeno je i několik dalších silnic v oblasti.

Stoupají hladiny řek Bečva, Dřevnice a pomalu také Moravy.

S evakuací počítají i v Ostravě

Na evakuaci lidí jsou připravení i v části Ostravy Koblov. Od sedmi hodin mají k dispozici vrtulník, kdyby byl potřeba. "Všechny rodiny, které v oblasti žijí, budou v případě nebezpečí odvezeny autobusy dopravního podniku do kulturního domu v Muglinově, případné ubytování je připraveno na kolejích ve Slezské Ostravě," uvedla k evakuaci části Koblov mluvčí městského úřadu v Ostravě Andrea Vojkovská.

Třetí stupně povodňové aktivity
řekaobec
PetrůvkaPetrovice u Karviné
StonávkaHradiště
LučinaBludovice
JičínkaNový Jičín
LubinaPetřvald
SedlniceSedlnice
BystřičkaBystřice (pod i nad přehradou)
PorubkaVřesina
Rožnovská BečvaValašské Meziříčí
OlšeDětmarovice, Český Těšín-Baliny

Evakuace zatím podle mluvčího hasičů Petra Fastera nehrozí. V Koblově se zvyšují protipovodňové hráze, které se tu začaly stavět už v pátek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Protipovodňové zábrany v Ostravě Koblově. Právě této části obce hrozí evakuace.

Na případnou evakuaci obyvatel se připravují i v Novém Jičíně. Řeka Jičínka se vylila na pomezí městské části Žilina a obce Životice u Nového Jičína a v říčka Zrzávka v městské části Bludovice na dvou místech. Město  občanům rozváží pytle s pískem, informoval mluvčí radnice Josef Gabzdyl.

V kraji rychle stoupají hladiny Olše, Odry a Ostravice.

Situace se v podvečer začala silně zhoršovat i ve Zlínském kraji. „Po 20. hodině začala být situace velmi komplikovaná v Rožnově pod Radhoštěm, kde zvedající se tok Rožnovské Bečvy začal zaplavovat některá blízká obydlí. Počet zásahů se znásobil. Hasiči jsou permanentně vytíženi a pracují stále v terénu. Operační středisko HZS Zlínského kraje je zatíženo velkým počtem volání na všech dostupných tísňových i služebních linkách,“ vylíčil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

V Zubří, Poličné a Valašském Meziříčí se chystají mobilní protipovodňové hráze. V pohotovosti jsou i jednotky dobrovolných hasičů.

Na Vsetínsku zavírají silnice

Ve Zlínském kraji, zejména na Vsetínsku, se večer daleko z břehů vylily potoky i řeka Bečva. Voda zastavila provoz na silnicích u Krhové u Valašského Meziříčí, na cestě z Kladerub do Choryně. Zatopená je i silnice z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku do Němetic na Vsetínsku.

„Policie usměrňuje dopravu a je trvale ve spojení s dalšími složkami integrovaného záchranného systému a samosprávami obcí i lidmi na místech ohrožených záplavami,“ řekla mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na Zlínsku připravovali lidé proti vodě pytle s pískem

Hasiči vyjížděli k čerpání vody ze sklepů a domů v Rožnově pod Radhoštěm, Kelči, Vítonicích a dalších místech. Uvolňovali také ucpané kanalizační vpusti a odstraňovali kupící se naplaveniny. Ve Valašském Meziříčí a Novém Jičíně zasedly protipovodňové štáby.

Na jižní Moravě hasiči likvidují především stromy, které na silnici shazuje silný vítr. Na cestu z Boskovic do Blanska se se zřítila část svahu i se stromy.

Na Moravě by měl od neděle do úterý napadnou až 90 milimetrů srážek, v části Beskyd by to mohlo být až 150 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám