Hlavní obsah

Invaze komárů naváže v Česku na povodně

Právo, miv, orh

Současné i nedávné lijáky zřejmě definitivně určily podobu letošního léta. Vidina poklidného roku s pouze přiměřeným výskytem komárů vzala za své. Především na jihu Moravy se dá očekávat invaze malých "úpírů", v jižních Čechách to má být lepší.

Článek

„Není to zatím komáří kalamita. Ale lidé musí počítat s tím, že bude trvale vysoký výskyt komárů. Budou tu oblasti, kam by nikdo bez repelentů určitě neměl jít,“ upozornil odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Oldřich Šebesta.

„Počasí, jaké bylo minulý týden, bylo pro komáry zcela ideální. V podstatě si nemohli nic lepšího přát,“ dodal.

Zásluhou dešťů se naplnily další tůně, jiné vytvořila vystupující spodní voda, a komáři tak získali další nové líhně k produkci nových generací. Právě rozdílnost vývojových etap komárů v jednotlivých tůních je velkým problémem, ohrožujícím efektivitu postřiku proti larvám.

Podle vedoucího odboru životního prostředí břeclavské radnice Viléma Vyhnálka se budou snažit pobyt lidí v přírodě udělat snesitelný i pomocí postřiků účinkujících na dospělé vylétající komáry.

Na Třeboňsku by se komáří invaze z loňského roku naopak opakovat neměla. Je o tom alespoň přesvědčen starosta Třeboně Jan Váňa.

„Zatím situaci konzultujeme s odborníky a vypadá to poměrně dobře. V polovině května navíc dostaneme od vybrané firmy granule za tři sta tisíc, kterými budeme hubit komáří larvy v rizikových místech,“ sdělil Právu Váňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám