Hlavní obsah

Poslední schůze Sněmovny: jednání o mateřské i předvolební mítink

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Bude to předvolební kampaň ČSSD. To tvrdí o poslední řádné schůzi Sněmovny, která se sejde v úterý, ODS i komunisté. Paroubkova strana ve čtvrtek při jednání organizačního výboru prosadila na program schůze své priority. Je to vládní protikorupční balíček, zákon o lobbingu a přímá volba prezidenta. Všechny tři návrhy jsou v závěrečné fázi a půjde už jen o jejich schválení či zamítnutí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Článek

Původně se květnová schůze komory měla sejít pouze kvůli zákonům vráceným Senátem a prezidentem. Zejména pak kvůli zvýšení mateřské na loňskou úroveň, což vetoval Václav Klaus. Sociální demokraté, komunisté, lidovci a zelení ale mají 109 hlasů, aby veto zvrátili. Musí jich však přijít nejméně 101.

Vedle toho by měla Sněmovna znovu hlasovat o zahrádkářském zákonu, zákonu o ČNB, podpoře sportu a veřejných zakázkách. Definitivně ale o programu poslední schůze rozhodnou poslanci svým hlasováním při jejím začátku.

Mimořádná schůze nebude

Kvůli tomu, že se ČSSD podařilo protlačit na program své priority, nebude podle šéfa svého klubu Bohuslava Sobotky žádat svolání mimořádné schůze.

„To, že celá schůze bude předvolební kampaň, se dá očekávat,“ řekl Právu šéf klubu ODS Petr Tluchoř. A šéf klubu komunistů Pavel Kováčik dodal: „Mám obavy z předvolebního mítinku.“

Tluchoř čeká, že ke kampani se může připojit také nová poslankyně, advokátka Klára Slámová. Ta je sice nyní jedničkou na pražské kandidátce Suverenity Jany Bobošíkové, avšak jako náhradnice nastoupila koncem dubna po odchodu Daniela Reisiegla na NKÚ do lavic za ODS.

Slámová Právu řekla, že pokud bude na schůzi vystupovat, bude to pouze k projednávaným bodům. Podle serveru Týden cz. chce advokátka vyzvat poslance, aby část svých posledních měsíčních náhrad věnovali jedné instituci, která se stará o nevyléčitelně nemocné děti.

Fakt, že by chtěla Slámová využít schůze komory ke kampani pro Suverenitu, vyloučila její předsedkyně Jana Bobošíková: „Nemáme v plánu nějaké tanečky, víme, že není zvolena za Suverenitu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám