Hlavní obsah

Nečas vládne tvrdě, poslancům a ministrům ODS zakazuje práci ve firmách

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ODS Petr Nečas zavádí ve straně přísná pravidla, jejichž součástí má být automatický odchod poslanců a ministrů z orgánů firem, a to včetně soukromých, státních či obecních. To v ODS nejspíš vzbudí zlou krev. V případném souboji o funkci předsedy ODS mu to dokonce může zlomit vaz.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

Nečasův plán se zatím přímo týká tří členů takzvaného kompetenčního týmu, z něhož by se měly rekrutovat osoby do případné vlády vedení občanskými demokraty. A pak samozřejmě mnoha poslanců, kteří mají šanci na zvolení. Mnozí z nich by přišli i o vysoké vedlejší příjmy.

Jde o lídra moravskoslezské kandidátky Pavla Drobila, který má v Nečasově týmu na starosti hospodářství, podnikání a zaměstnanost. Dále ekonomického experta Martina Kocourka, který by mohl být ministrem financí, ale do Sněmovny nekandiduje, a prvního místopředsedu strany Davida Vodrážku. Ten je sněmovním lídrem ODS v Praze a adeptem na ministra životního prostředí.

Nečas v rozhovoru pro Právo, který vyjde v sobotu, zdůraznil, že zmínění politici působí ve firmách v rámci veřejného sektoru a zastupují stát. „To nejsou klasické soukromé firmy. To za prvé. Za druhé – ano, v případě, že tito lidé půjdou do ústavních funkcí typu poslanec, ministr a podobně, tak musí velmi bryskně tuto situaci vyřešit,“ uvedl Nečas.

Na dotaz, zda s nimi o tom už mluvil a jestli je bude k odchodu vyzývat, lídr ODS odpověděl: „To je tak automatické, jako že si po použití toalety umyjete ruce. Je to z hlediska politické hygieny podobně nezbytný krok. Také nebudete dospělému člověku říkat, co má udělat po použití toalety.“

Nečas, jemuž se v ODS i v médiích přezdívá „pan Čistý“, je ve své straně znám jako kritik propojování byznysu s politikou. Připouští sice, že mezi nimi nelze stavět „čínskou zeď“, ale při nedávné debatě s novináři, co budou muset udělat politici ODS, kteří fungují na obou stranách, řekl: „Budou se muset rozhodnout.“

Člen vlády soukromě podnikat nesmí, poslanec či senátor ano. A mnoho členů parlamentu napříč politickými stranami soukromý byznys má. Navíc zastupují obec v komunálních firmách, kde za to berou peníze. Poslanci a senátoři nesmějí podle zákona pobírat plat, jen jsou-li vysláni do orgánů společností státem. Jinak omezeni nejsou.

Drobil slíbil odchod z Lesů ČR i z letiště

Řadu funkcí má Drobil. Podle internetového výpisu z obchodního rejstříku zasedá v dozorčích radách státního podniku Lesy ČR, dále firmy Letiště Ostrava či Lázně Darkov. Je také společníkem v advokátní kanceláři Pyšný, Weber & Partneři či členem správní rady firmy Destinační management Moravsko-Slezský.

„Určitě chci odejít z firem, které jsou krajské. To znamená z Letiště Ostrava. Určitě chci skončit jako předseda dozorčí rady Lesů České republiky bez ohledu na to, jestli bych měl nějakou ministerskou funkci,“ řekl ve čtvrtek Právu Drobil.

Pokud jde o lázně, je jedním ze dvou majitelů, a proto je podle jeho slov logické, že si v dozorčí radě dává pozor na vlastní majetek. I z této funkce by byl ochoten odejít, i když by to vnímal jako pokrytectví.

Zdůraznil, že lázně koupil v době, kdy ještě neuvažoval o vstupu do politiky. Drobil má v současnosti pozastavený výkon advokacie, v kanceláři působí podle svých slov proto, že musí být někde registrovaný.

Za funkce v Lesích ČR a Letišti Ostrava prý pobírá „směšné částky“. Ročně prý jde dohromady zhruba o čtyřicet tisíc korun. Pokud jde o firmy s účastí státu, jako jsou právě například Lesy ČR, podle zákona by Drobil stejně o peníze přišel. Odměnu za výkon v těchto firmách nesmějí poslanci a senátoři pobírat.

Vodrážka se vzpírá: zůstanu až do voleb

Vodrážka je zase předsedou dozorčí rady developerské firmy TCP – Vidoule založené a vlastněné městem. V ní působí i další pražští politici, místopředsedou představenstva je například starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Vodrážka je také místopředsedou představenstva Pražských služeb a šéfem představenstva pražského Dopravního podniku. Jak loni informovalo Právo, za rok 2008 si přišel na 1,1 miliónu korun vedlejších příjmů.

„Po volbách v případě, že by bylo v úvaze, že bych byl ministrem, tak určitě pokládám za samozřejmé, že bych složil funkce, které mám v akciových společnostech,“ uvedl na dotaz Práva Vodrážka.

Ve funkcích spojených s jeho mandátem zastupitele hlavního města by však prý zůstal do podzimních voleb. „Ne z důvodů zištných, ale protože na podzim jsou komunální volby a nebylo by dobré nějaké tři čtyři měsíce před nimi to skládat, aby tam nastupoval někdo jiný,“ řekl Vodrážka. Ve firmách podle svých slov v současnosti vydělává částky v řádech tisíců korun ročně.

Kocourek je předsedou dozorčí rady ČEZ. Je také členem dozorčí rady akciové společnosti BORS Břeclav zabývající se silniční dopravou. Zasedá rovněž v dozorčí radě Nadačního fondu Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám