Hlavní obsah

Lobbista mě chtěl koupit pro Věci veřejné, tvrdí senátor ODS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mělnický senátor za ODS Jiří Nedoma na svém webu tvrdí, že ho zhruba před dvěma měsíci kontaktoval člověk, který mu řekl, že je „zástupcem jisté skupiny lidí, která shání vhodné kandidáty různým menším politickým stranám a hnutím pro sněmovní i senátní volby".

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Nabídka podle něj umožňovala úvahu o TOP 09 a „především angažmá u tehdy méně známé strany Věci veřejné, která vedle plné úhrady volebních výdajů nabízela i smluvní podíl na finanční odměně státu za výsledek voleb,“ píše Nedoma o schůzce, která se odehrála, jak říká, někdy v březnu nebo v dubnu.

Jméno dotyčného, kterého označil ze vlivného lobbistu, však odmítá senátor zveřejnit. „Představil se mi jako člověk, který se stará o kandidáty politických stran, že jim dělá kampaně a je mu úplně jedno, za jakou stranu to je,“ řekl Nedoma ve středu Právu. Prý ho vyslechl ze zdvořilosti a jeho nabídku odmítl.

To spíš si ho najala nějaká jiná strana, aby se pokusil nás diskreditovat, protože takovou blbost jsem v životě neslyšel.
Radek John

Radek John Nedomovo obvinění odmítl. „To nebude člověk od nás. To, že by ti lidi dostávali nějaký podíl, je absurdní. To spíš si ho najala nějaká jiná strana, aby se pokusil nás diskreditovat, protože takovou blbost jsem v životě neslyšel,“ řekl Právu.

Na Nedomovu adresu John prohlásil: „Neznám, nikdy jsme s ním nejednali. Nikdy jsme o něj nestáli,“ prohlásil šéf VV a dodal: „Každopádně, ať se nikdo netěší, že by taková smlouva mohla od Věcí veřejných přijít.“

Loví u neúspěšných

Někdejšímu starostovi středočeské obce Odolena Voda a členovi výkonné rady ODS na podzim vyprší jeho šestiletý mandát senátora. Obhajovat by ho chtěl, jenže plány mu překazili vlastní straníci v primárních volbách, kteří ho odsunuli až na třetí místo.

Nedoma tedy začal se sbíráním podpisů pro samostatnou kandidaturu. Připustil, že právě lidé jeho typu jsou dobrým terčem pro lobbisty znalé politického prostředí.

Důkaz pro své obvinění ale nemá: „To byl nezávazný rozhovor, důkaz nemám. Ani tu smlouvu mi nedal do ruky,“ prohlásil Nedoma.

„Tam jsem si uvědomil, že to je pro některé lidi dokonce obchod, že nekandidují z důvodu, že by chtěli dělat věci veřejné, ale že sázejí na to, že se na tom dají vydělat od státu peníze. To mě připadá bez ohledu na to, kdo by to byl, nemorální,“ vysvětlil, proč nabídku odmítl.

Protože v nabídce lobbisty prý byla zmínka i o TOP 09, zeptal se šéfky senátního klubu této strany Soni Paukertové. Ta odmítla, že by někdy o takovém člověku slyšela.

Reklama

Výběr článků

Načítám