Hlavní obsah

Ve Středočeském kraji by volby vyhrála ČSSD

Praha

Ve Středočeském kraji by volby do Poslanecké sněmovny nyní vyhrála ČSSD, která by získala 24,5 procenta hlasů, druhé ODS by dalo hlas 23 procent lidí a třetí TOP 09 by dostala 15,5 procenta hlasů. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas (ČRo).

Článek

Voleb by se zúčastnilo 80 procent občanů Středočeského kraje. V úterním dotazování pro Českou televizi ve středních Čechách naopak zvítězila ODS před ČSSD.

Do sněmovny by se podle průzkumu pro ČRo dostaly také strany Věci veřejné, kterým by dalo hlas 13 procent lidí, a KSČM s 11 procenty. Zisk Strany zelených, SPO - zemanovci a KDU-ČSL se podle volebního modelu ve kraji pohybuje kolem tří procent, do Sněmovny by se nedostaly.

Čtyři pětiny, které se ve středních Čechách chystají k volbám, představují v průzkumu ve srovnání se všemi ostatními kraji zatím nejvyšší počet voličů. Více než dvě pětiny jako důvod své účasti ve volbách uvedly, že chodí volit vždy. O tom, kterou stranu budou volit, je podle průzkumu přesvědčeno 92 procent dotázaných.

Podle jiného průzkumu by vyhrála ODS

Na základě výsledků průzkumu se ve čtvrtek v mladoboleslavském Domu kultury uskuteční předvolební diskuse Radiožurnálu s Martinem Veselovským a krajskými lídry pěti stran, které by respondenti poslali do sněmovny.

Podle dotazování pro Českou televizi, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, by ve Středočeském kraji nyní volby vyhrála ODS, které by dalo hlas 24 procent lidí, za ní by se umístila ČSSD se ziskem 23 procent hlasů. Do sněmovny by se dostala také TOP 09 s 15,5 procenta, komunisté s 12 procenty a Věci veřejné s 9,5 procenta hlasů.

Ve volbách v roce 2006 ve Středočeském kraji zvítězila ODS s 39,19 procenta, druhá byla ČSSD s 30,74 procenta, třetí KSČM s 12,89 procenta, čtvrtá Strana zelených šest procent, pátá KDU-ČSL 4,87 procenta hlasů.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají 28. a 29. května. O hlasy voličů bude v kraji soupeřit 20 stran. Je to o jednu více než při minulých sněmovních volbách v roce 2006. Celkově se bude o přízeň lidí ucházet 552 kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám