Hlavní obsah

Plzeňská univerzita obeslala kvůli spornému titulu i náměstka hejtmanky

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

O titul se musí strachovat sedm absolventů plzeňských práv s titulem Bc., mezi nezbednými bakaláři je podle informací Práva i náměstek hejtmanky Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Eret, ČTK

Budova Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni

Článek

Západočeská univerzita dotyčným v úterý rozeslala dopisy s příslušným vyrozuměním, podklady připravila fakulta na základě kontroly rektorské komise. „Původně v seznamu figurovalo devět jmen, dvě ale nakonec ubyla, protože se našly jejich bakalářské práce,“ řekl Právu František Korbel, který návrhy ze strany fakulty připravuje.

„Mezi důvody, které by mohly vést ke ztrátě titulu, jsou například právě chybějící bakalářské práce nebo nedoložené předchozí studium,“ vysvětlil Korbel.

To je zřejmě případ i Milana Chovance, který na plzeňská práva chodil rok - od září 2008 do června 2009. „Na fakultu jsem přešel z programu celoživotního vzdělávání, a to na základě rozhodnutí tehdejšího děkana. Nevím, co by mělo být v nepořádku, studoval jsem podle pokynů školy,“ řekl Právu už dříve Chovanec.

Podpisy už nechybějí

Dopisy už mají všechny předepsané formální náležitosti, univerzita tedy neopakovala chybu, kdy šesti držitelům titulu PhD. odeslala oznámení bez razítka a podpisu rektora Josefa Průši. Škola pak musela zásilky posílat znova. Celkem má o doktorský titul přijít devět lidí, všichni, jichž se správní řízení týká, ale mají čtrnáct dní na doložení skutečností, které ještě mohou verdikt rektora zvrátit.

„Od pěti držitelů titulu PhD. už mám reakci, poukazují na různé nejasnosti a nedostatky,“ sdělil Průša.

Například jeden z adeptů na ztrátu zmíněného titulu, někdejší šéf akademického senátu fakulty Daniel Telecký, v dopise rektorovi mimo jiné uvedl: „Je mi vytýkáno nedoložení publikační činnosti. To považuji za úsměvné, zejména vzhledem k tomu, že má publikační činnost je bohatě uvedena v univerzitní databázi.“

Řešení v nedohlednu

Připomínky ze strany ohrožených absolventů bude univerzita řešit teprve poté, co obešle všechny dotčené. Nyní jsou na řadě magistři. „Návrhy připravíme snad do týdne,“ uvedl Korbel. Ve hře je zatím čtyřiačtyřicet jmen.

Podle Průši se potvrzuje to, co už na počátku kauzy předpokládal: „Řešení je v nedohlednu.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám