Hlavní obsah

Sobotka: Jsem v bojové náladě a vracím se do kampaně

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka popsal pro Právo průběh svého napadení. Konstatoval, že má zhmožděnou krční páteř, ale je v bojové náladě a již v pondělí odpoledne se chce zapojit do předvolebních mítinků své strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Jak se cítíte?

Jsem v bojové náladě. Chystám se vrátit do kampaně už dnes odpoledne. Doufám, že  stihnu poslední dva mítinky, které organizujeme v Jihomoravském kraji. Od zítřka bych se rád účastnil všech veřejných akcí až do voleb.

Co se vám vlastně přihodilo ze zdravotního hlediska? Spekulovalo se o možném otřesu mozku.

Byl jsem necelých 24 hodin na pozorování ve fakultní nemocnici v Bohunicích. To je standardní postup. V důsledku úderu, který jsem obdržel na mítinku v Brně-Žabovřeskách, mám pohmoždění krční páteře. Bohužel budu muset zhruba 14 dní nosit krční límec, aby se nějakým způsobem fixovala páteř. Na druhou stranu mi to umožňuje návrat do volební kampaně. Po volbách mě budou čekat definitivní vyšetření, a pak rehabilitace, aby se rozhýbal.

Jak došlo k napadení? Zatím jej popisovali jen svědci.

Nikdy jsem se s takovou agresivitou nesetkal. Na naše mítinky samozřejmě nechodí jen příznivci soc. dem. a občas se objeví otázky, které nemusí být příjemné, ale doposud jsem to vnímal jako věc argumentů, nikoli jako otázku nějakých fyzických střetů.

To, co se odehrálo, pro mne to bylo velké překvapení. Měl jsem vystoupení na šestém mítinku ten den, uvolnil jsem se a možná jsem trochu ztratil koncentraci.

Pak ke mně přistoupil muž, který můj projev v klidu poslouchal a podával mi nějaký list papíru. Ten jsem uchopil do pravé ruky, koncentroval jsem se na jeho převzetí a očekával jsem, že k tomu pronese nějaký komentář. Místo toho jsem ale dostal úder z boku do hlavy, který byl skutečně velmi silný. A poté jsem vyhledal lékařské vyšetření.

Mění incident váš názor na nutnost ochranky?

Nikdy jsem nepoužíval ochranku, ani když jsem byl na ministerstvu financí ani teď během volební kampaně. Nerad bych to měnil. Myslím si, že jeden takovýto čin na jednom mítinku z téměř dvou set setkání, které jsem absolvoval, nemůže změnit můj pohled na to, že většina lidí je slušných.

Reklama

Související články

Sobotka nepozorovaně opustil nemocnici

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek odpoledne odešel z nemocnice. Byl v ní po středečním útoku osmačtyřicetiletého muže na mítinku ČSSD v Brně.

Výběr článků

Načítám