Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Motejlem bude v pondělí 17. května i se státními poctami

Brno
Aktualizováno

Poslední rozloučení s ombudsmanem Otakarem Motejlem proběhne i se státními poctami 17. května v deset hodin v pražském Divadle na Fidlovačce. Po jednání s ředitelem divadla Tomášem Töpferem to Právu řekla první místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Motejl náhle zemřel v neděli, bylo mu 77 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl na archivním snímku

Článek

Ve Sněmovně v pondělí proběhla schůzka první místopředsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS) s Motejlovou dcerou Kateřinou Kuliškovou a zástupkyní ombudsmana Jitkou Seitlovou.

Němcová Právu řekla, že podle dohody se poslední rozloučení s Motejlem se stáními poctami uskuteční v pondělí 17. května. Němcová dodala, že pietní akt se na přání Motejlovy dcery uskuteční v Divadle Na Fidlovačce.

Podrobnosti týkající se posledního rozloučení s Motejlem dojednával ve Sněmovně ředitel Divadla Na Fidlovačce a senátor za ODS Tomáš Töpfer. „Jsme na to připraveni, rádi to uděláme,“ řekl Töpfer Právu ještě před schůzkou v dolní komoře.

Zákonodárci mají 60 dnů na hledání nástupce

Na sídle Kanceláře veřejného ochránce práv v brněnské Údolní ulici visí černý prapor. Od rána je v jeho vestibulu umístěn i stolek s kondolenční knihou, do níž mohou zájemci napsat svoji kondolenci.

Pozici ombudsmana bude nyní zastávat jeho zástupkyně Jitka Seitlová, nesdělila, zda se o tento post bude ucházet i řádně. Zákonodárci by nyní měli do 60 dnů schválit nového ochránce. "Na takovéto úvahy je zatím opravdu příliš brzy," řekla ČTK Seitlová.

Motejl byl prvním a zatím jediným ombudsmanem České republiky. Do funkce byl zvolen dvakrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám