Hlavní obsah

Klaus: Ztrácíme jednoho z mohykánů polistopadové politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na zprávu o úmrtí ombudsmana Otakara Motejla rychle reagovali politici napříč politickým spektrem. Pro prezidenta Václava Klause je Motejlova smrt velkou ztrátou. „Nečekaným odchodem Otakara Motejla ztrácíme jednoho z mohykánů naší polistopadové politiky, který byl ve špičkových funkcích celých 20 let,“ uvedl prezident Václav Klaus.

Článek

"Václava Havla smrt Otakara Motejla velice zasáhla. Považoval ho vždy za statečného muže, který neuhýbal a celý život sloužil spravedlnosti," sdělila ČTK asistentka bývalého prezidenta Sabina Tančevová.

"Je to pro český veřejný život veliká ztráta, že odešel člověk, který byl známý obhájce disidentů. Sám jsem se mohl těšit jeho významné pomoci v roce 1989 a od té doby jsme spolu měli velmi blízký vztah," reagoval bývalý disident Alexandr Vondra, kterého Motejl obhajoval na konci 80. let za jeho účast v Palachově týdnu a spoluautorství petice Několik vět. "Byl můj advokát a byl mou oporou od právní pomoci, až po to, že mi nosil do kriminálu cigarety. Což nevím, jestli advokát smí nebo nesmí, ale pro mě to bylo důležité," dodal Vondra.

Premiér Jan Fischer v tiskové zprávě uvedl, že země ztratila neohroženého bojovníka za svobodu a lidská práva. "Odešel muž, který se vždy, za všech okolností a bez ohledu na panující režim účinně zastával práv slabších," uvedl Fischer.

„Česká republika dnes přišla o výraznou osobnost politického života. Otakar Motejl byl bezesporu morální autoritou respektovanou napříč politickým spektrem. A to nejen ve své profesní roli, ale i dříve jako ministr spravedlnosti či předseda Nejvyššího soudu. Pro mnoho lidí se stal v posledních letech zosobněním důležité ochrany před omyly či zvůlí úřadů. Mnoha lidem dokázal v nerovných sporech s velkými institucemi reálně pomoci,“ sdělil Novinkám předseda ODS Petr Nečas.

Předseda Strany práv občanu - zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman pokládal za čest, že byl Motejl členem vlády, které šéfoval.

„Pokládal jsem ho za výborného právníka a pokládal jsem si za čest, když byl ministrem spravedlnosti v mé vládě,“ řekl Právu v neděli večer Zeman. „Myslím si, že to byl i vynikající ombudsman,“ dodal šéf SPOZ.

„Budiž mu země lehká,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek krátce poté, co se smutnou zprávu dozvěděl. „Otakar Motejl byl významnou postavou nejenom české justice, ale i celé české společnosti,“ uvedl Kalousek s tím, že Motejl měl vždy na paměti vládu práva a ve společnosti zanechal hluboký otisk.

Také předseda KSČM Vojtěch Filip si Motejla vážil a ocenil, jakou vtiskl úřadu ombudsmana tvář. „Pro mne to je velmi smutná zpráva. Znal jsem ho velmi dlouhou dobu. Vážil jsem si ho nejen jako teoretika, ale i jako praktika práva. Jsem rád, že právě on byl prvním veřejným ochráncem práv. A jsem rád, že vtiskl tomuto úřadu určitou kvalitu,“ sdělil Filip Právu.

Zpráva i zaskočila šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka. „Úmrtím Otakara Motejla, mj. bývalého předsedy Nejvyššího soudu a ministra spravedlnosti ve vládách ČSSD a následně ombudsmana, přišla naše země o osobnost s vysokým morálním kreditem a vysoce vyvinutým smyslem pro spravedlnost. Je to obrovská ztráta i pro veřejný život, neboť Otakar Motejl opakovaně prokázal, že je mu obrana právního státu posláním, jako tomu bylo například při jeho ostré kritice v období Topolánkovy vlády,“ řekl Právu Paroubek.

Smutek i v justičním prostředí

„Je to velká ztráta pro českou justici. Velmi mě to zaskočilo, teď mi musíte prominout,“ uvedla dojatě předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová.

Ve stejném duchu se nesly i ostatní reakce lidí z justičního prostředí. „Byl to člověk s obrovským charismatem, setkávali jsme se mnohokrát na půdě advokátní komory. V tuto chvíli si nedokážu představit nikoho na jeho místě. Taková otázka mi připadá i nepatřičná,“ uvedla pro Právo ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Smutný byl v neděli večer i její předchůdce ve funkci Jiří Pospíšil. „Pro mě je to mimořádně smutná zpráva. Osobně jsem ho vnímal jako největší osobnost české právnické obce. Jak po stránce erudice, tak osobní autority,“ řekl Právu Pospíšil. „Svými výroky proti justiční mafii přispíval ještě v poslední době do debaty o úrovni zdejší justice. Také naší plzeňské právnické fakultě pomohl, když nás ještě nedávno podpořil tím, že není důvod kvůli skandálu zavírat školu a sám zde převzal čestné ocenění,“ dodal současný děkan plzeňských práv.

Pro šéfa Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu byl Motejl vzorem. „Pro mě odešel velký vzor a jistě nejen pro mě. Znám ho z těch posledních dvaceti let, kdy byl ve veřejném životě. Byl to jeden z mála lidí, pro které politika byla skutečně službou a který to nejen říkal, ale podle toho se i choval,“ řekl Právu Baxa.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, kterou Motejl v posledních letech kritizoval, se omezila na rezervovanější vyjádření. „Vím o tom, že se již delší dobu necítil zcela dobře, opakovaně se mnou o tom hovořil. Odešla výrazná osobnost,“ odpověděla na dotaz Práva Vesecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám