Hlavní obsah

Postoj stran k úsporám v rozpočtu je pro Klause klíčový, tvrdí po schůzce Nečas

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal v pátek dopoledne Petra Nečase. Ten na Pražský hrad poprvé zamířil v pozici lídra občanských demokratů. Po schůzce Nečas uvedl, že prezident bude politické strany posuzovat podle toho, jak vážně berou problém veřejných rozpočtů. Nečas naznačil, že postoj partají může ovlivnit i prezidentovo rozhodování, koho po volbách pověří sestavením vlády.

Postoj stran k úsporám v rozpočtu je pro Klause klíčový, tvrdí po schůzce NečasVideo: ČTK

 
Článek

Klaus podle Nečase přímo neřekl, že bude postoj k veřejným financím brát jako kritérium pro pověření sestavením vlády po volbách. Z jeho slov ale prý vyplynulo, že stabilizace veřejných financí je pro něj "absolutně zásadní" a v tomto ohledu se bude chovat i jako ústavní činitel.

"Všechna ostatní politická témata jsou pro něj v porovnání s tímto dominantním problémem až sekundární a občané dnes mohou sledovat takřka v přímém přenosu, co se stane v konkrétní zemi jako Řecko, když politická reprezentace ignoruje ekonomická témata a problematiku veřejných rozpočtů," řekl Nečas.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Václav Klaus (vlevo) s Petrem Nečasem

Změny v ODS potřebují čas, uznal prý Klaus

Oba politici spolu hovořili i o situaci uvnitř ODS poté, co Nečas vystřídal v čele kampaně Mirka Topolánka.

Po Nečasově nástupu do čela strany mu Klaus, který byl dlouholetým předsedou ODS, popřál, aby se mu se stranou "něco podařilo udělat".

V tomto týdnu však v jednom z rozhovorů v tisku konstatoval, že "k žádnému znovunastartování" strany, která podle volebních průzkumů zaostává za vedoucími sociálními demokraty, nedošlo. Podle něj mělo dojít i k rozsáhlejším personálním změnám než jen k odchodu Topolánka. [celá zpráva]

Nečas Klausova slova o tom, že v ODS nedošlo k dostatečné změně, komentoval: „Stalo se jednoznačné přesměrování ODS k politice, která má být serióznější a důvěryhodnější, a projevilo se to i v personálních změnách.“ Dle pátečního Nečasova vyjádření prezident chápe, že změny potřebují určitý čas.

Klaus se staví k menším stranám skepticky

Lídr ODS k prezidentovi zamířil zhruba tři týdny před volbami. Jedno z možných rozuzlení voleb v podobě spolupráce s ČSSD ve velké koalici či na základě opoziční smlouvy zatím Nečas veřejně odmítá. Vládní koalici by nejraději sestavil s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Klaus se k těmto nově vzniklým stranám staví dlouhodobě skepticky a rezervovaně. V minulosti se vyslovoval spíše pro dohodu mezi dvěma hlavními politickými silami - ODS a ČSSD. Sám ostatně v roli předsedy ODS uzavřel v minulosti opoziční smlouvu s tehdejším vůdcem ČSSD Milošem Zemanem.

"De facto neznámé strany, které mají jednu dvě viditelné osoby a žádný program, žádnou ideologii, začínají získávat netušenou podporu," uvedl Klaus na adresu TOP 09 a VV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám