Hlavní obsah

Žhář podpálil předvolební stánek ČSSD

Právo, ib, rsk, luk, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Na volební stánek plzeňských sociálních demokratů zaútočil v noci na čtvrtek neznámý žhář. Dřevěný kiosek polepený plakáty místních kandidátů umístěný v centrálních sadech Pětatřicátníků ohořel ze dvou stran. Vedení ČSSD se obává eskalace násilí, proto se rozhodla změnit formu kampaně.

Žhář podpálil předvolební stánek ČSSDVideo: Prima FTV

 
Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že ČSSD půjde za lidmi, nebude už ale na náměstích. Kontaktní kampaň zesílí ve firmách a školách. [celá zpráva]

„Požár byl nahlášený ve tři hodiny pět minut ráno, oheň se vzápětí podařilo zlikvidovat,“ řekla Právu Blanka Nechvátalová z plzeňského hasičského sboru.

„Zatím nevíme, zda je to obyčejný vandalismus nebo vandalismus s politickým podtextem - v tomto případě nechci spekulovat, komu to bylo ku prospěchu,“ sdělil krajský šéf ČSSD Václav Votava.

„Takovéto věci se nesmí stávat, ať se jedná o jakoukoliv stranu,“ zdůraznil Votava a dodal: „Stánek opět obnovíme.“ Sociální demokraté celou věc předali policii. „Zahájili jsme šetření,“ potvrdila plzeňská policejní mluvčí Simona Čejková.

V Lidovém domě v Praze ve čtvrtek zasedlo politické grémium ČSSD, jehož členové debatovali o budoucnosti předvolební kampaně. Tvrdík Právu řekl, že ve straně existují obavy z eskalace situace a z toho, že by mohlo dojít k dalším incidentům, při nichž by mohlo dojít ke zraněním.

Útok na místopředsedu

Ve čtvrtek zaútočil opilý muž na místopředsedu strany Bohuslava Sobotku na mítinku v Brně. Pěstí ho uhodil do obličeje, Sobotka je v nemocnici. [celá zpráva]

Foto: Petr Kozelka, Právo

Napadený Bohuslav Sobotka

Strana si také stěžuje na lidi, kteří transparenty narušují její mítinky. Stalo se tak například ve čtvrtek v Českém Krumlově. Asi dvacítka studentů českokrumlovského gymnázia, patnáctka místních obyvatel a čtyři lidé v maskách tam dělali ve čtvrtek dopoledne nepříznivou kulisu mítinku.

Spokojili pouze s pískáním při projevech jihočeských kandidátů a potom fakticky a pokojně diskutovali především s bývalým eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Na hlavním transparentu měli nápis: Květen není Únor a Krumlov není Ústí. Pod ním hlásal transparent Zákon o kultuře! Bude ještě hůře? S vlastními transparenty dorazili i studenti.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vladimír Špidla s protestujícími studenty, více si však popovídal s místními odpůrci ČSSD.

„Snažila jsem se argumentovat v diskusi se studenty proti laciným heslům, která měli. Oceňuji, že byli schopni zahájit docela rozumný rozhovor, i když místy byly jejich znalosti trochu mělké,“ hodnotila mítink dvojka na jihočeské kandidátce ČSSD Vlasta Bohdalová. Vladimír Špidla se zaměřil na věcnou výměnu argumentů s místními odpůrci. „Vždy jsem říkal, že v politice nejsou protivníci a i tady se to při naprosté konkrétní diskusi potvrdilo. Rozdílné názory mi nevadí,“ konstatoval Špidla.

Nečas: k hysterii není důvod

ODS svou kampaň měnit nebude. Její lídr Petr Nečas ve čtvrtek zopakoval, že útoky jsou nepřijatelné. Nevidí však důvod pro zpřísňování bezpečnostních opatření. „My jsme nikdy agresivní kampaň nespouštěli, čili předpokládáme, že i ta reakce na nás nebude agresivní,“ řekl Nečas novinářům.

Podle lídra ODS je třeba rozlišovat mezi agresivním projevem a slušným vyjádřením nesouhlasného názoru například na transparentu.

Na dotaz, zda sám nemá z napadení své osoby obavy, Nečas uvedl: „Já jsem se nikdy podobných útoků nebál a nebojím. To, že se může vyskytnout člověk, který je třeba podnapilý a je agresivní, to se stalo řadě z nás. To je skutečností.“

Reklama

Výběr článků

Načítám